Redaktören har ordet

0
241

Oftast bloggar jag om lopp och resultat, men livet är ju mer än löpning… Kan ändå börja med att skriva, att jag har efter varit osäker på min form under våren, är jag tillbaka där jag brukar, dvs vet i princip innan loppet vilken kapacitet jag har. Tre lopp senaste veckorna, först 3000m, siktade på att förbättra mitt skånska rekord och göra sub 10.10, det blev 10.09,76 – tre jämna kilometrar på 3.23, 23, och 23.  Veckan efter var det GGP 600m tanken var att springa fortare än jag har gjort på flera år – också det kortaste loppet på många år, 1:45, dvs 35 per 200m. Det blev 1.45,2. I går var det 1000m, tanken var även här att förbättra mitt skånska rekord som var på 3.06,8. Gjorde ett superdåligt lopp, men fick ändå till 3.06,0. Har arbetat galet mycket, sovit för lite och ingen kvalitet sedan 600 meters loppet.

Det var just arbetet med Spring som jag ville berätta om. Det är en 10 veckors cykel som i princip sluts idag. Hur ser en redaktionell process ut?

Planera – jag har en massa vinjetter i magasinet, 24 timmar, medlemmen, profilen, på plats, tester, etc. Med ett tomt papper gör jag en grovskiss, vad är aktuellt, vad händer just nu? Ambitionen är att vara en form av personaltidning för svensk löpning, det gäller att ha koll och känna av i alla områden, sedan även att få en bra mix, människor, tjejer, killar, eldsjälar, tävlingar, etc.

Samla in – den delen som tar absolut mest tid. Många jobb skriver jag själv, intervjuer, bilder, etc. Några jobb har jag frilansare eller läsare som skriver, dialog, riktlinjer, etc. Det är cirka en kvarts miljon tecken som ska ner på pränt + en otrolig massa bilder.

Annonser – inget stort område men varje annons är guld värd, så här görs ett litet jobb.

Korrläsas – Efterhand som texterna blir klara sänder jag vidare dem till en extern korrläsare som kollar språk, stavfel, fakta, med mera. Framför allt egna texter är det svårt att läsa själv, man ser det man tror man har skrivit, men det stämmer inte alltid :)

Servern – Texterna kommer i retur, jag korrigerar, faktagranskar, diskuterar med skribent eller den jag skrivit om. Jakten på bilder är nu en stor grej, räcker de jag har eller behöver jag fler, fotograf eller finns det att hämta? När texten och bilderna känns bra lägger jag ut det på en server.

Formgivning – Min AD hämtar hem texter och bilder från servern och drar i gång sitt steg, göra materialet till snygga och intressanta sidor. Det blir en del diskussioner om rubriker, bildval, antal sidor, etc – men de mesta flyter på bra och han skickar löpande tillbaka PDF på formgivna artiklar. En riktigt spännande process, att se allt jobbet bli en artikel. Kul och ger mycket energi.

Bildtexter – Artiklarna granskar jag sedan, kollar avstavningar, tar fram bildtexter och korrläser igen.

Magasinet – när artiklarna är klara så är det dags att sätta ihop det till ett magasin, 164 sidor, hitta flow, få sidorna att gå jämnt upp. Det är alltid något som måste ändras, en artikel ska börja till vänster, sluta till höger. Artiklar med ojämnt antal sidor behöver en annons, de har jag inte många, haha… En del jobb måste kortas, etc. men till sist är det ett magasin, eller bok som vi kallar det.

Tryck – hela utgåvan läses igen, sedan lämnas den till tryckeriet, det sker i dag, puh….

Administration och marknadsföring – Sedan börjar jakten på läsare. Ganska många missar att betala sin faktura, en del hoppar av och behöver ersättas. Magasinet är en plus/minus noll affär utan att ta ut någon lön. Ambitionen är att inte behöva betala, så antalet kunder som betalar är väldigt viktigt. Påminna, jaga och visa att vi finns. Sedan är det dags att börja på nästa utgåva…. Det blir 5 utgåvor per år, över 800 sidor och ca 1,2 miljoner tecken om svensk löpning.

Har du läst så här långt och inte prenumerera eller vill du ge bort till någon? Då får du ett specialpris: http://spring.prenservice.se/KodLandning/Index/?Internetkod=436-4361010

En av de sista åtgärderna, skapa innehållssidorna

 

Processen håller jag koll på genom ett excelsystem

 

 

 

Föregående artikelEnhörna IF, Heja Tjalve och Finspångs AIK vann i Sandbäckens Norrköpingsstafetten
Nästa artikelSnabba SM-vinnare i halvmaraton
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här