Säkert SM-guld för formstark Leanderson

  0
  38

  Jonas Leanderson är i fin form inför stundande inomhus-EM. Hans säkra SM-guld på 3 000 meter visade det.

  Med två varv kvar ökade Jonas Leanderson farten, vilket var segerreceptet för ett nytt SM-guld på 3 000 meter. Foto: Mikael Grip

  – Jag är i bättre form än vid senaste inomhus-EM, men det kan det ju vara fler som är, sa Jonas Leanderson, Malmö AI, efter att styrt hem ännu ett SM-guld på 3 000 meter.

  Den här gången med 8.04.43.

  – Det kändes riktigt bra. Det var några varv som var jobbiga, när Fsiha körde 400 meter på 62 sekunder. Men jag har förberett mig bra inför det här så det var bara att köra, sammanfattade Jonas.

  Loppet startade med ett lusigt första varv, innan Robel Fshia, Spårvägens FK, markant ökade farten på det andra varvet och landade flera varv under 31,5 sekunder. Den enda som hakade på var Jonas Leanderson.

  Robel Fshia matade på rejält några varv och det var endast Jonas Leanderson som kunde följa. Foto: Mikael Grip

  Förra söndagen sprang Robel halvmaran i Barcelona på 1.01.19, endast två sekunder bakom nya svenska rekordlöparen Napoleon Solomon som gjorde 1.01.17 i samma lopp. Robel var definitivt den piggaste av de två vid inomhus-SM i Norrköping.

  – Det har känts bra och jag kommer från en längre distans så taktiken var att köra på i rätt hög fart. Jag är nöjd med loppet och känner ingenting av halvmaran. Nu åker jag till Etiopien och Addis Abeba och tränar en månad inför halvmaran i Bahrain 15 mars.

  Målsättningen är att ta det svenska rekordet på halvmaraton.

  – Ja, jag kommer att försöka, sa Robel med ett leende.

  Första 1 000 meterna passerades på 2.44 och 2 000 meter med 5.27 (2.43). Suldan Hassan, Ullevi FK, som liksom Jonas Leanderson har klarat EM-kvalgränsen 8.02 med marginal, var som mest nästan fem sekunder efter ledarduon, men jobbade sig ikapp, när Robel började tröttna.

  Suldan Hassan, i grönt linne, svarade för en stark ikapplöpning och belönades med ett SM-silver. Foto: Mikael Grip

  Med två varv kvar ökade Jonas Leanderson trycket i stegen och avverkad varvet på 30 sekunder. Robel tvingades släppa, men Suldan tog rygg på Jonas. Suldan försökte utmana, men han kunde inte stå emot Jonas sista varv som var under 27 sekunder.

  – Det var bra att jag tog mig ifatt. Men jag var rökt på slutet när Jonas ökade farten. Målsättningen var guld, men med hur tanke på hur loppet utvecklade sig är jag ändå nöjd. Det ska bli kul med EM och formen är bra, sa Suldan som vann SM-silvret med 8.04,89.

  Efter att Robel rusat av sig det bästa, var Jonas Leanderson rätt segerviss.

  – Ja, farten sjönk och skulle det komma upp någon bakifrån så skulle det bli jobbigt för dem på slutet. Jag hade mycket kvar på slutet och kände mig trygg med att dra av en progressiv spurt sista 300 meterna. Det var ganska likt när jag vann förra året, sa Jonas som också kände en viss revansch efter SM-guldet i Norrköping.

  – Ja, faktiskt. Jag var ju här och skulle springa Atea Norrköpings Stadslopp för några år sedan och startade aldrig. Jag lovar att komma tillbaka en annan gång.

  Där satt den! Jonas Leanderson försvarade sitt SM-guld på 3 000 meter. Foto: Mikael Grip

  Vid inomhus-EM för två år sedan slutade Jonas på en meriterande femteplats.

  – Kan jag prestera något liknande så skulle jag vara ganska nöjd. Det här känns som en comebacksäsong för mig, efter två sämre bansäsonger. I första hand är en finalplats på EM mitt mål.

  I början av december slog han oväntat till med seger i Valencia 10K med 28.41 i sitt första millopp.

  – Jag kommer definitivt springa fler stadslopp, men fokus i sommar blir på 5 000 meter bana. Jag tror jag har störst möjlighet att förbättra mitt personliga rekord (14.06) på den distansen.

  Har du ändrat något i din träning?

  – Ja, jag har justerat en hel del. Dessutom åker jag inte iväg på läger. Istället är jag hemma i Skåne och tränar året runt. Malmö är Sveriges bästa löparstad med mest snöfria dagar om året. Det har fungerat jättebra för mig. Jag gillar att vara hemma, sa årets svenska mästare på 3 000 meter.

  Orienteringsvärldsmästaren Jonas Leandersson “den andre” svarade för en stark insats och slutade femma i SM-finalen på 3 000 meter. Foto: Mikael Grip

  Robel Fsiha vann SM-bronset med 8.12,02 närmast före Napoleon Solomon, Turebergs FK, som noterade 8.17,90 på fjärdeplats. Femma slutade orienteringsvärldsmästaren Jonas Leandersson, IF Göta Karlstad, med 8.18,71. På sjätteplats slutade vinnaren av B-heatet, Max Peter Bejmer, Hässelby SK, med 8.24,39.

  Jonas Leanderson, Malmö AI, vilade sig några timmar och deltog också i försöken på 1 500 meter, där han med lätthet tog sig till söndagens final.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här