Första SM-guldet för Lisa Havell

  0
  289

  30 år ung är hon i sitt livs form. På lördagen vann hon övertygande sitt första SM-guld. ”Att vinna ett SM-guld är en dröm som går i uppfyllelse, sa en jublande glad Lisa Havell.

  För första gången i sitt löparliv blev Lisa Havell svensk mästare när hon vann 3 000 meter vid inomhus-SM i Norrköping. Foto: Mikael Grip

  – Det gick enligt plan. Jag misstänkte att Hanna Lindholm skulle vilja ha ledningen och dra i början, sa Lisa i den mixade zonen i Stadium Arena i Norrköping.

  Första 1 000 meterna gick på 3.12 med Sveriges näst snabbaste maratonlöpare genom tiderna, Hanna Lindholm, Huddinge AIS, i täten.

  – Jag vill inte jogga. Jag vill ha fart, sammanfattade Hanna sin taktik.

  Hanna Lindholm var mest offensiv från start. Foto: Mikael Grip

  Vid 2 000 meter gick Sanna Mustonen, Hässelby SK, upp i ledningen och ökade farten. Endast Lisa Havell, Spårvägens FK, kunde ta rygg.

  Med tre varv satte Lisa in guldrycket och drog ifrån Sanna och de övriga mer och mer. I mål blev det seger med 9.25,58.

  – Jag är jättenöjd och loppet kändes riktigt bra. Att vinna ett SM-guld är en dröm som går i uppfyllelse, konstaterade Lisa som återigen fick svara på en fråga hon har fått många gånger sedan farten på tävlingar markant ökade förra säsongen.

  – Det finns ingen hemlighet. Många år av träning och kontinuitet ger resultat. Jag har aldrig varit skadad och det lönar sig i längden. Jag har harmoni i hela mitt liv och allting bara flyter på.

  Ingen förändring i träningsupplägget?

  – Nej, inget revolutionerande. Lite mer mängdträning. De tuffa passen är också riktigt tuffa. Sedan är vi noga med att mellanpassen går i exakt rätt fart.

  Lisa Havell har tränat och tävlat i många år, men det är först nu som 30-åring som hon är i sitt livs form. Foto: Mikael Grip

  EM-kvalgränsen på 3 000 meter till Glasgow grejade hon för bara några dagar sedan i Frankrike när hon sprang på 9.02,04. Hon har även klarat EM-kvalgränsen på 1 500 meter.

  – Får jag välja så väljer jag 3 000 meter. Jag tror det är där jag har störst chans att hävda mig, sa en glädjestrålande Lisa Havell efter sitt livs första SM-guld.

  Sanna Mustonen spurtade ifrån Cecilia Norrbom fram till SM-silvret. Foto: Mikael Grip

  SM-silvret gick till Sanna Mustonen som lyckades komma tillbaka på slutvarvet och spurta ned Cecilia Norrbom, Spårvägens FK. 9.32,77 mot 9.33.04.

  – Planen var att gå hårt med fem varv kvar. Jag ville ha revansch efter Nordenkampen, som verkligen inte gick bra. Det här loppet var bra för mig mentalt. Nu hamnade jag inte i en bekvämlighetszon utan bara körde på in i ”väggen”, berättade Sanna som kommer att köra en del gatlopp under våren för att få tävlingsvana inför 3 000 -och 5 000 meter bana som blir huvuddistanserna under sommaren.

  Cecilia Norrbom sprang liksom Hanna Lindholm maratonloppet i Valencia i början av december förra året. Då blev det nytt ”pers” på de 42 195 meterna med 2.35.06.

  – Ja, och nu kändes det kul med ett 3 000-meterslopp. Det blev ett personligt rekord nu med. Fokus i vår blir halvmaran i Berlin, sa Cecilia.

  Lisa Havell vann ett säkert SM-guld på 3 000 meter och fokuserar nu mot inomhus-EM i Glasgow. Foto: Mikael Grip

  Hanna Lindholm slutade på fjärdeplats med 9.38,68 också det nytt personligt rekord. Femteplatsen gick till Tilde Axelsson Fröjdenlund, IFK Växjö, 9.40,71 och sexa blev Olivia Weslien, IF Göta Karlstad, 9.41,20.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här