Säkra SM-guld för Yolanda och Lovisa

  0
  223

  Yolanda Ngarambe, Turebergs FK, och Lovisa Lindh, Ullevi FK, höll för favorittrycket och vann SM-guld på 1 500 meter respektive 800 meter.

  Yolanda Ngarambe hade inga problem att vinna sitt första SM-guld på 1 500 meter. Foto: Mikael Grip

  På 1 500 meter var tanken att det skulle bli en guldduell mellan Yolanda och klubbkompisen Hanna Hermansson, men Hanna avstod start på grund av sjukdom.

  – Jag såg precis innan uppvärmningen att Hanna inte skulle vara med. Men jag hade min plan klar. Med 800 meter kvar skulle jag öka farten och springa varven snabbare och snabbare in i mål. Det är så jag brukar springa mina lopp och det har fungerat bra hittills, berättade Yolanda efter prisutdelningen.

  Första 800 meter passerades på 2.28. Trots att farten inte var uppskruvad så var det ingen annan som vågade ta initiativet. Yolanda låg i täten även under de första varven.

  När Yolanda, precis som hon planerat, ökade farten så hängde Linn Söderholm, Sävedalens AIK, och Fanny Dusabimana, Umeå TFC, med i hennes rygg.

  Linn Söderholm vann SM-silvret på 1 500 meter. Foto: Mikael Grip

  1 000 meter passerades på tre minuter blankt och Yolanda lämnade de andra två bakom sig. I mål blev Yolanda överlägsen guldmedaljör med 4.21,39. Silvret till Linn Söderholm med 4.25,66 och bronset till Fanny Dusabimana med 4.27,32.

  Yolanda, är som vi tidigare berättat mitt inne i sin bästa säsong någonsin. Hon är Europatia på 1 500, Europatrea på en engelsk mile (1609 m) och Europania på 3 000 meter.

  – Jag vill springa både 1 500 meter och 3 000 meter på EM. Nu blir det kanske bara ett hårt pass till inför EM. Det gäller att vila också för att vara pigg på EM, sa Yolanda som tränat, studerat och tävlat i USA i fyra år.

  Yolanda har under vintern nått en helt annan resultatnivå än tidigare.

  – Ser man till mina resultat har det gått framåt varje år. Att få vara skadefri och tro på det jag gör har gett resultat. Jag har egentligen inte ändrat något i min träning. Men just att tro 100 procent på det jag gör betyder mycket.

  Trots en långsam öppning var det ingen som vågade utmana Yolanda Ngarambe. Foto: Mikael Grip

  Att få springa ett OS är många elitaktivas stora dröm.

  – Det är det även för mig. Min klubb i USA har som mål att skicka minst en man och en kvinna. Jag ska göra allt för att bli den kvinnan. Hela gruppen har det som mål, vilket sporrar, sa Yolanda efter sitt första SM-guld.

  Lovisa Lindh vann sitt fjärde ISM-guld på 800 meter och ser med tillförsikt fram emot inomhus-EM om två veckor. Foto: Mikael Grip

  På 800 meter var förstås Lovisa Lindh, Ullevi FK, storfavorit till segern. Efter en långsam inledning ökade Lovisa farten på sista varvet.

  – Det blev ett bra lopp, där jag kunde ligga och bevaka och sedan öka farten på slutet, sammanfattade Lovisa efter ytterligare ett SM-guld i Norrköping (2013). Segertiden blev 2.10,96.

  På förra inomhus-EM slutade Lovisa på den försmädliga fjärdeplatsen, tolv hundradelar från bronset.

  – Ett lopp jag helst inte vill minnas, även om jag satte mitt inomhuspers där. Nu gäller det att försöka toppa formen de två veckor som är kvar innan EM, sa Lovisa Lindh efter sitt fjärde ISM-guld på 800 meter. Silvret vanns av Anna Silvander, IFK Lidingö, med 2.11,51. Bronset gick till Sofia Öberg, IFK Lidingö, med 2.11,90.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här