Säkra SM-guld för Jonas och Andreas

  0
  116

  Jonas Leanderson, Malmö AI, vann även 1 500 meter på inomhus-SM och blev dubbel guldmedaljör. Andreas Kramer, Sävedalens AIK, en av SM:s största guldfavoriter, vann guldet på 800 meter.

  Andreas Kramer vann som väntat ett överlägset SM-guld på 800 meter. Foto: Mikael Grip

  Jonas Leanderson vann SM-guld på 3 000 meter på lördagen och var en av favoriterna till guldet även på halva distansen.

  Inledningen av finalen på 1 500 meter gick riktigt lusigt, ändå befann sig Jonas till en början i tätposition. Ullevis Ali Al-Janabi satte fart på loppet och hade Jonas samt Emil Danielsson strax bakom sig. Med två varv kvar satte Jonas in stöten och fick med sig både Emil och Ali.

  – Det gick ungefär som väntat. Min tanke var att öka farten 400-500 meter kvar. Nu blev det vid 400 meter. Emil var också sugen att gå upp i just det läget, men min plan var att köra för fullt hela vägen in i mål, sa Jonas som gladdes över sitt första SM-guld på distansen.

  – Redan 2009-2010 var jag tvåa bakom Rizak Dirshe så det här var verkligen på tiden. Ett tag kände jag att det aldrig skulle hända. Men det känns lite rofyllt, när jag lägger av har jag ändå ett SM-guld på 1 500 meter. Det känns jävligt härligt, sammanfattade Jonas.

  Blivande SM-bronsmedaljören Ali Al-Janabi, Ullevi FK, skötte under några varv dragjobbet i finalen på 1 500 meter. Foto: Mikael Grip

  Segertiden blev 3.56,56 efter ett sista varv på 28 sekunder. Fokus för Jonas blir nu på inomhus-EM i Glasgow och 3 000 meter.

  – Ett hårt träningspass blir det innan EM och det viktigaste är att hålla sig frisk. Att ta mig till final vore gott, sa Jonas som slutade femma på inomhus-EM för två år sedan.

  Löparlivet har verkligen lossnat för Jonas i vinter.

  – Jag hade funderingar på att lägga av förra sommaren när det gick som tyngst. Nu har jag sprungit fem lopp i vinter och inte varit sämre än tvåa, så det känns bra.

  Jonas Leanderson i mål som nummer ett för andra gången på två dagar. Bakom honom syns silvermedaljören Emil Danielsson och bakom honom syns bronsmedaljören Ali Al-Janabi. Foto: Mikael Grip

  Emil Danielsson, Spårvägens FK, har ännu inte riktigt släppt EM-drömmen.

  – Nej, kan vi hitta ett internationellt lopp nu i veckan som passar så åker jag gärna dit och försöker, sa Emil.

  Han gjorde allt för att utmana Jonas Leanderson, men räckte inte riktigt till den här gången.

  – Nej, jag försökte svara på alla hans tempoväxlingar, men han hade fler än vad jag hade. Det blev tungt sista 150 meterna. Men jag är ändå nöjd med loppet och ett SM-silver, berättade Emil som har en höjdare framför sig i sommar när EM U23 avgörs i Gävle.

  – Det är riktigt nära där jag kommer ifrån så det ska bli riktigt roligt. Då satsar jag på 5 000 meter.

  Andreas Kramer siktar nu på medalj vid inomhus-EM i Glasgow. På onsdag genrepar han vid en gala i tyska Düsseldorf. Foto: Mikael Grip

  På 800 meter var Europatvåan Andreas Kramer förstås SM:s kanske största favorit (i kamp med kulesset Fanny Roos:).

  – Jo, men jobbet ska ändå göras. Det var ett bra lopp inför EM, sa Andreas innan SM:s sisa medaljer skulle delas ut.

  Hur känns det att gå in på banan när du vet att du ska vinna och alla förväntar sig det?

  – Det känns som att jag har mer att förlora än att vinna. Det viktiga är att ladda och fokusera ändå, för det krävs ändå en bra prestation för att vinna. De andra grabbarna vill ju besegra mig.

  Inför EM är Andreas en av våra stora medaljfavoriter. Kanske den största.

  – Det blir ett lopp till, nu på onsdag i Düsseldorf. Det verkar bli väldigt bra motstånd och jag siktar på en bra tid där, berättade Andreas efter sitt fjärde SM-guld på 800 meter inomhus.

  Segertiden för Andreas skrevs till 1.51,36.

  Om övriga medaljer på 800 meter blev det en het dust, där Efrem Berhane, Västerås SK, tog silvret med 1.52,86. Bronset gick till Robin Rohlén, IFK Umeå, med 1.52,93, steget före loppets fyra Berhe Kidane, Ärla IF, som klockades för 1.53,21.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här