Skandal när täten sprang fel i adidas Stockholm Marathon

  2
  917

  En arrangörsmiss i adidas Stockholm Marathon gjorde att herrtäten sprang fel och förlorade cirka två minuter i ett lopp som var klart på väg mot banrekord. En löparskandal som helt enkelt inte får hända på den här nivån.

  Tur för arrangören att Felix Kirwa trots felspringningen som kostade cirka två minuter ändå vann adidas Stockholm Marathon 2022. Foto: Deca Text&bild

  Det finns större problem här i världen än att herrtäten i adidas Stockholm Marathon sprang fel, jag vet det. Men, ändå. Men nu pratar vi långlöpning och Sveriges mest prestigefyllda lopp, på samma nivå som Göteborgsvarvet och kanske också Lidingöloppet.

  Stockholm Marathon, som startade redan 1979, är något av alla motionslopps urmoder i Sverige, även om det finns äldre motionslopp. De måste väl vara helprofessionella i allt de gör? Statusen på Stockholm Marathon har varit hög genom alla år. Där ska väl ingen kunna springa fel? Definitivt ingen av topplöparna som verkar ha guidning från start till mål, eller?

  Det som skedde i lördags eftermiddag på grund av att arrangören inte gjort jobbet fullt ut är helt enkelt skitdåligt av Marathongruppen, med storklubbarna Spårvägens FK och Hässelby SK i spetsen. I löparkretsar är det förstås en stor skandal, som egentligen aldrig får ske.

  Det går att skylla på mänskliga faktorn, det går att skylla på en kommunikationsmiss. Det går att släta över det hela med att ”det var tråkigt, men att vi tar lärdom av det”. ”Vi hanterar det”. Hur hanterar man en katastrof som redan hänt, som inte går att återställa? Vrida tillbaka klockan går ju tyvärr inte. Även om det nog var vad verksamhetschef David Fridell säkert önskade mest av allt just där och då.

  Som arrangör av betydligt mindre lopp än adidas Stockholm Marathon, så är det alltid extra nervöst när startskottet har gått. Då snurrar tankarna friskt i huvudet.

  Kommer täten och därmed också övriga deltagare att springa rätt? Vi kritar banan, vi sätter ut grindar, snitslar med avspärrningsband, har förcyklister och flaggvakter på rätt ställe. Ändå, känns det alltid nervöst innan första löpare är på väg mot mål.

  Hittills har det under tio års tid inte varit någon allvarlig felspringning i något av mina lopp. Det finns en skön bild från Norrköpings Stadslopp för några år sedan, när en av topplöparna har en tydlig pil att följa på marken, plus att en flaggvakt pekar åt rätt håll. Trots det sträcker löparen ut händerna och undrar i vilken riktning han ska springa. Det är verkligen inte alltid enkelt att säkra en hel bana, från att någon som har bråttom kan springa fel. Som tävlingsledare måste man lära sig att deligera, men någon måste ändå ha helhetssynen och kollen. Det verkar ha saknats just på det här stället i adidas Stockholm Marathon 2022.

  Det var i närheten av Slussen som misstagen började, först pekades de tre löparna i täten, Felix Kirwa, Tesfaye Lencho Anbesa och Merhawi Kesete, åt fel håll. Ett misstag som korrigerades tämligen omgående.

  Nästa misstag gick det dock inte lika fort att få ordning på. Då sprang löparna rakt fram i stället för att svänga upp på Folkungagatan och det dröjde ända tills de var i höjd med Danviksbron innan de insåg att de sprungit fel. Loppet hade då pågått i nästan 90 minuter. Med den höga utgångsfarten i beaktande, så är förstås även de snabbaste löparna påverkade och fokuserade på de sista jobbiga 40 minuterna av löpning. Att då tvingas springa fel och vända om är inte kul, för att uttrycka det milt.

  – Det är ett ganska kritiskt läge på banan, efter Stadsgårdsleden när man ska svänga upp på Folkungagatan. Och där springer man under en viadukt, och där kan våra tätbilar inte köra. Det är medvetet, så ska det vara. Då är det istället motorcyklister längst fram som ska leda dem rätt, säger tävlingsledaren David Fridell till SVT Sport, och fortsätter:

  – Sen finns det lite olika bilder av vad som skett där nere, jag vågar inte säga exakt vad som hänt. Men någonstans i kommunikationen mellan tätbilen, motorcyklisterna samt de vakter som står i det hörnet har det felat.

  – Löparna har följt efter tätbilarna så som de ska göra. Men tätbilen kan ju inte köra i viadukten. När de kommer upp ur viadukten så har det inte varit helt tydligt vart de ska. Då har löparna vänt fel. Där borde det varit tydligt. Där borde tätbilen stått redo att köra vidare, men av någon anledning har det inte varit tydligt, berättar David Fridell till SVT Sport.

  Ren basic som lopparrangör är förstås att definiera de kritiska punkterna. Det här måste uppenbarligen varit en sådan. Då gäller det att lägga full kraft där, precis som det säkert gjorts på andra ställen av banan i en huvudstad i ständig förändring och med ett otal byggen igång. Det är ingenting nytt.

  En fråga som inte ställts vad jag kan se är, varför hade inte arrangören kritat banan? Det behöver inte vara hela banan, men på de ställen där det kunde bli svårnavigerat hade det varit enkelt att dra pilar i marken, eller ett streck. Jag kan tycka att alla de 42 195 meterna borde varit kritade med en snygg och synbar färg.

  Kanske något för Marathongruppen att investera i?

  Själva kör vi med kritvagn och krita på våra lopp. Blir riktigt bra och synbart. Plus allt annat jag radade upp innan som vi gör för att säkerställa eventet.

  Naturligtvis var Marathongruppen tvunget att betala ut rekordbonusen på 5 000 dollar till vinnaren Felix Kirwa. Något annat hoppas jag aldrig var aktuellt.

  Han och de två andra topplöparna som sprang fel tappade uppskattningsvis två minuter på felspringningen. Mentalt var det säkert ingen höjdare heller. Så rättvist att Felix Kirwa ändå vann loppet och fick sin rättmätiga bonus, trots att hans namn inte kommer att stå som banrekordhållare.

  Samuel Russom öppnade adidas Stockholm Marathon och följde länge med täten i ett hårt tempo. Han slog av på takten andra halvan, men kunde ändå vinna SM-guldet i ohotad still. Foto: Deca Text&Bild

  Felix Kirwa, Kenya,vann adidas Stockholm Marathon med 2.11.08. En knapp minut ifrån banrekordet. Tvåa slutade Merhawi Kesete, Eritrea, med 2.11.45. John Langat, Kenya, kom på tredjeplats med 2.12.39. Samuel Russom, Hässelby SK, blev totalfemma och vann SM-guldet med tiden 2.15.39.

  SM-silvret vanns av Olle Walleräng, Spåvägens FK, med 2.20.05. SM-bronset gick till Olles klubbkompis Archie Casteel, med 2.20.59.

  Hanna Lindholm vann ett förkrossande SM-guld i maratonlöpning. Foto: Deca Text&Bild

  På damsidan vann Tsigie Haileslase, Etiopien, med 2.31.48. Tvåa slutade Pauline Korikwiang, Kenya, med 2.32.18. Judith Cherono, Kenya, tog tredjeplatsen med 2.34.42.

  Hanna Lindholm, Högby IF, vann SM-guldet med 2.36.39, vilket gjorde henne till totalfemma i loppet. Erica Lech, Örebro AIK, slog ett rejält personligt rekord och vann SM-silvret med 2.46.08. Louise Ringström, Spårvägens FK, tog hem SM-bronset med 2.46.48.

  Fina prestationer över lag och ett lyckat event med cirka 9 500 deltagare i mål som överskuggas av helgens ”snackis” när en arrangörsmiss gjorde att de snabbaste herrlöparna sprang fel.

  2 KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här