SM-gulden i halvmaraton till Hälleparet

13
1187

Familjelyckan var fullständig på Anderstorp när gifta paret Samuel Tsegay och Samrawit Mengsteab vann SM-gulden i halvmaraton.

SM-gulden i halvmaraton hamnade hos familjen Samuel Tsegay och Samrawit Mengsteab. Foto: Deca Text&Bild

Precis som 2020 avgjordes SM i halvmaraton på Anderstorps motorbana (2021 sprangs halvmaraton-SM på en trafikövningsbana i Göteborg). Kanske vill löparna ha det så, men var det inte roligare och mer intressant när halvmaraton-SM avgjordes i samband med Göteborgsvarvet eller Stockholm halvmarathon? Nu blir det mest en tävling för de riktigt inbitna. Att man valde Anderstorp och en speciell elittävling när det var pandemi och restriktioner är fullt förståeligt. Men nu 2022?

Vem skulle komma på idén att lyfta bort SM-statusen från Stockholm Marathon i år och kört ett eget maratonlopp någon annanstans för SM-löparna?

Nu har jag inte koll på varför det blev Anderstorp igen och inte något av de två stora halvmaratonloppen som fick SM 2022? Någon som vet?

På den blåsiga motorbanan var det precis ingen publikfest och speciellt i damklassen saknades många av de bättre löparna. Samrawit Mengsteab, Hälle IF, tog hem SM-guldet i sin debut på de 21 097,5 meterna med tiden 1.15.25. Silvret vanns av Isabelle Brauer, Hässelby SK, med 1.15.54 och bronset gick till Linnéa Sennström, Hässelby SK, med 1.16.55.

Guldmedaljören Samuel Tsegay steget före silvermedaljören Samuel Russom. Foto: Deca Text&Bild

I herrklassen hängde comebackande Linus Rosdal, IK Akele, länge med förhandsfavoriterna Samuel Tsegay, Hälle IF, och Samuel Russom, Hässelby SK.

Rosdal släppte till sist kontakten med toppduon, men kom ändå i mål som stark bronsmedaljör med nya personliga rekordet 1.05.08. Samuel och Samuel gjorde upp om guldet. Det såg länge ut som att Russom var den starkare av de två. Tsegay satte in en ”långkörare” med cirka en kilometer kvar av loppet. Russom tassade med lätt bakom, men orkade ändå inte passera Tsegay på slutet som vann med tiden 1.04.07. Russom klockades som silvermedaljör på samma tid, steget bakom.

Friidrottskanalens sändning innehöll bra kommentatorer, men det skakiga filmandet höll inte riktigt SM-klass.

13 KOMMENTARER

  • 84 är en riktigt bra siffra för ett Svenskt Mästerskapt med tanke på att antalet som verkligen konkurrerar om medalj kan räknas på fingrarna, ofta räcker det dessutom med den ena handen – och SM-finalen i Ishockey t.ex samlar ju inte mer än lite över 40 spelare om du vill ha något att jämföra med.

 1. ”Nu blir det mest en tävling för de riktigt inbitna.”

  Ja, det är väl själva poängen med ett Svenskt Mästerskap? Att som publik behöva se hur man köra SM ihop med boskapsvallningslopp som Göteborgsvarvet och/eller Stockholm Marathon har alltid känts lite pinsamt för mig – som om sporten inte riktigt orkar ta sig själv på allvar utan passar på att köra SM när det ändå arrangeras något annat.

 2. Göteborgsvarvet hade SM-status även 2022 (sista året på en flerårig deal med förbundet), men valde att avsäga sig arrangörskapet i år p.g.a, får vi förmoda, diverse personalskiften samt att de fick jobba med massloppet från stillastående maskin.

  Anderstorp Running GP erhöll SM HM 2023, men fick nu överta även -22 års arrangemang med kort varsel. Det finns option på 2024. Tilldelningen skedde när vi fortfarande befann oss under hårda pandemirestriktioner. Huruvida man med facit i hand hade beslutat som man gjorde låter jag vara fritt för spekulationer. Att man beslutade som man gjorde där och då anser jag, speciellt med 2020 och 2021 års lopp på racingbanan färskta i minnet, helt rimligt.

 3. Som Victor nämner så tillfrågades vi av GFIF om att överta SM Halvmaraton 2022. Vi svarade ja då vi även kommer att arrangera 2023, och eventuellt 2024. Vi hade i år otur med vinden, men annars är Scandinavian Raceway en fantastisk bana, ett 4000m varv, varierad men ändå helt flack. Minns SM milen 2020 då 20 löpare löpte under 30 minuter. Minns även halvmaran på Anderstorp 2020 då vi hade sex löpare sub. 1.05,00 och 16 löpare sub 1.09,00. Trots vinden och flera löpare upptagna med VM så upplevde vi ändå i år den kanske bästa SM halvmaran för kvinnor med 10 tjejer sub 1,21. Tävlingarna på Anderstorp ger svensk löpning en chans att i Sverige prestera snabba tider. Anderstorp är också en arena som kan ge parsportdeltagare i rullstol möjlighet att delta och prestera då banan saknar skarpa knixar, trottoarkanter och oväntade variationer i underlaget. Att enbart bedöma ett värde av en SM tävling utifrån hur många deltagare som startar är lite märkligt. Jag tror ingen efterfrågar ett SM i diskus eller stavhopp med tusentals deltagare, varav de flesta fått sin startplats i julklapp av sina barn.

 4. Tack för informationen. Finns säkert inget rätt eller fel. Skulle vara intressant att veta vad de bästa löparna tycker? I Stockholm Marathon ”försvinner” inte de bästa svenska löparna på samma sätt som de kanske gör i Göteborgsvarvet, som av tradition plockar in fler riktigt bra internationella löpare. Vilket inte Stockholm halvmarathon brukar göra.

  • Nej, tycker inte heller det är svart på vitt, nu när vi är bortom restriktionerna. Under 2020 & 2021 fanns det ju inget annat än att tycka att det var skitbra att tävlingarna blev av på Anderstorp, liksom mara-SM på Norra Djurgården 2020 och halvmara-SM 2021 (sent flyttat!) på Stora Holms halkbana norr om GBG.

   Huruvida de stora arrangörerna väljer att spetsa startfälten så att de överglänser våra svenska löpare/svenska klubblöpare är en helt annan fråga, tycker jag. Det vore intressant att höra hur de ansvariga för de internationella elitlfälten för respektive tävling resonerar. Varvet har, som du ju nämner, länge haft extremt bra nivå på både herr- och damsidan, där Russom i år samt Robel Fshia 2019 (om än med viss tveksamhet när krutröken lättade) varit de som väl nivåmässigt varit närmast att över huvud taget hugga på totalsegern sedan Musse vann 2004.

 5. 100 procent så att det var bra och starkt att SM-loppen blev av under pandemiåren. Tänker att det hänger ihop på så sätt att det kan vara utvecklande för ”våra” svenska löpare att möta internationellt motstånd, även i SM-loppen halvmara och mara. Det kan de iof göra i vilket internationellt lopp de vill. Men visst var det kittlande när Russom hakade på riktigt vassa löpare i Stockholm Marathon så länge han orkade och ändå kunde hålla ihop det så pass bra att han vann SM-guldet.

 6. Och hur många betalande åskådare fanns det?
  Räknar inte de som var anhöriga eller som fått en plåt i julklapp(på tal om nonsens kommentar)

  Vem vill åka tiotals mil en sen vardags kväll ut i ödemarken?

 7. Jag skulle och har många ggr åkt långa sträckor för att göra just det som du ställer dig frågande till @tidtagaren och det är jag långt ifrån ensam om.

  Konstaterar också att detta är ytterligare en synnerligen dåligt artikel av författaren som mest verkar intresserad av att provocera, ja om man bortser från de ggr som han framhäver sina patetiska träningspass med elitlöpare, alternativt ställer upp i motionslopp och slår upp sina medelmåttiga prestationer där som något intressant då.

 8. @Runner: Måhända är det en dålig artikel, men jag är inte ute efter att provocera. Mer intresserad av en debatt. Framhäver, haha. Ja, verkligen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här