SM-milen inte en mil- alla rekord stryks

  0
  439

  Den första SM-milen i landsvägslöpning hade inte den rätta distansen och alla rekord som slogs, såväl personliga som åldersklassrekord stryks. Något som SM-trean Johan Larsson anser är under all kritik.

  Johan Larsson 6
  Johan Larsson är inte nöjd med att Svenska Friidrottsförbundet inte klarade av att se till att SM-milen verkligen var en mil. Arkivbild: Mikael Grip

  – Vi är många som satsat på just det här loppet och lägger mycket tid på att träna. Då ska vi kunna förvänta oss att banan är rätt kontrollmätt, säger Johan, som tävlar för Strömstad Löparklubb, och slutade trea med 29.26.

  Ett nytt prydligt personligt rekord trodde han då.

  Nu har det visat sig att de utlovade 10 000 meterna på Malmös gator bara var 9 936 meter. Alltså 64 meter för kort. Förbundet har kontrollmätt banan efter (?) loppet och konstaterat detta.

  På Svenska Friidrottsförbundets hemsida står att läsa att banan kontrollmättes redan i april, men gatukontoret i Malmö aviserade kort tid innan tävlingsdatumet den 12 juli att ändringar måste göras på banan. Ändringar gjordes, men inte någon ny kontrollmätning.

  Från friidrott.se:

  ”Detta påverkar inte loppets giltighet som tävling eller mästerskap. Däremot blir konsekvensen att de tider som presterades vid SM-milen 2014 tyvärr ej är giltiga för statistik och rekord. För en elitlöpare motsvarar 64 meter omräknat i löptid i storleksordningen 10-15 sekunder”.

  ”Svensk Friidrott med lokala samarbetspartners i Malmö kan bara djupt beklaga det inträffade och som arrangör garantera att det för framtiden kommer att införas extra kontrollrutiner som säkerställer att något liknande inte kommer att kunna inträffa”.

  – Det är inte okej. Jag tror att det är många löpare som är väldigt besvikna. Löpare som för första gången sprang milen under 30 minuter, men nu visar det sig att det inte var så. Det är inte roligt att först bli glad över ett personligt rekord och sedan få det ogiltigt för att arrangören inte har gjort det de ska, berättar Johan Larsson som förklarar att de 64 meterna ungefär motsvarar elva sekunder i hans fart.

  SM-tvåan Mustafa Mohamed, Hälle IF, krossade Erik Sjökvists svenska rekord i M 35. Erik får nu behålla sitt rekord ett tag till. SM-vinnaren Frida Lundén, FK Studenterna, sprang för första gången under 34 minuter och gladdes över det. Nu är den tiden borta. Exemplen är många.

  03
  Det utlovades 10 km, men i verkligheten så var inte så fallet.

  Daniel Ekman, tränare till Johan Larsson, skräder inte orden:

  – Jag tycker att löparna och klubbarna ska begära anmälningsavgiften tillbaka. Deltagarna var utlovade ett SM-lopp på 10 000 meter och fick 9 936 meter. Dessutom fanns det många ställen på banan där det fanns tillfälle att ta genvägar, vilket också gjordes. Varför sattes inga avspärrningsband upp på de ställena?

  Här lägger även Ekman ansvaret på elitlöparna.

  – Det finns en gyllene regel att man inte springer kortare väg än den man ligger bakom.

  Den första historiska SM-milen hade lockat stora delar av den svenska eliten. De allra flesta tycker också att det är bra att det äntligen blev ett svenskt mästerskap på 10 000 meter landsvägslöpning.

  Det var bara proffsigheten kring arrangemanget som saknades, vilket förstås är tråkigt för alla parter. Hur många av elitlöparna kommer tillbaka 2015 då SM-milen också går i Malmö med Malmö AI som lokal arrangör?

  Fotnot: LFA har sökt ansvariga på Svenska Friidrottsförbundet utan att få kontakt.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här