Sommarklassikern Trosa Stadslopp tillbaka med full kraft

  0
  435

  Sommarklassikern Trosa Stadslopp är tillbaka efter två års uppehåll på grund av pandemin. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Pelle Bång från Trosabygdens Orienteringsklubb.

  Täta åskådarled som inspirerar löparna i Trosa Stadslopp. Arkivbild: Magnus Andersson

  Hur har det känts att inte kunna arrangera Trosa Stadslopp 2020 och 2021?

  – Det har givetvis varit tråkigt. Vi har via RaceOne arrangerat Trosa Stadslopp Virtual Race gratis under tre veckor både 2020 och 2021. Dessutom sprang alla veteranerna (de som har sprungit i mål alla åren) och flera andra löpare loppet på stadsloppskvällen kl. 21, både 2020 och 2021. De var mycket folk ute och hejade!

  Hur är känslan nu när loppet äntligen blir av igen den 1 juli?

  – Härligt men samtidigt lite ovant. Vi har inte ändrat på något i någon större utsträckning men det känns ändå nytt. Jag har hört att många givetvis är sugna på att springa igen efter det långa uppehållet. Det är många som anmälde sig 2020 och 2021 som har sin anmälan i stället för att få tillbaka pengarna.

  Elitstarten 2019. Med 442 syns bland annat damvinnaren Charlotta Fougberg. Arkivbild: Magnus Andersson

  Det är som vanligt 8,9 kilometer som är huvudsträckan?

  – I begynnelsen 1986/1987 då loppet föddes ville vi ha med en både vacker och utslagsgivande bansträckning. Trosa ån delar av Trosa i en östra och en västra sida. Naturligt blev då att hitta en bra sträckning på båda sidor av ån med varvning på torget. Sagt och gjort. En mätning utfördes. Han som mätte hade skrivit så slarvigt att dåvarande tävlingsledning trodde att det stod 8 700 meter. Jag gjorde själv en kontrollmätning med mät hjul på grund av misstänkt fel sträcka (GPS) senare. 2004 utfördes en kontrollmätning av en av Friidrottsförbundet godkänd mätare, vilket också resulterade i 8 900 meter precis som jag fick när jag mätte. Inte en enda gång har det varit på tal om att ändra till exempel till 10 000m. Kul att vara lite annorlunda…

  Starten för Trosa Stadslopp går 21.00 fredag 1 juli. Arkivbild: Peter Holgersson

  Hur ser anmälningsläget ut?

  – Vi har flera anmälda än vid samma tid 2019 men hur många det blir följer inte alltid statistiken. Klasskampen och årets nya tävling i tävlingen Föreningskampen med minst 10 st. i laget har inte kommit igång riktigt ännu.

  Ni brukar locka många ur den svenska löpareliten, vet du hur det ser ut i år?

  – Just nu är det alldeles för tidigt att sammanställa elitlöpare… de kommer de sista dagarna. Närheten till elitklubbarna gör det lätt att komma hit.

  Artikelförfattaren kommer till start även i år. Mycket tack vare den grymma inramningen. Arkivbild: Magnus Andersson

  Hur lyder banrekorden och vilka har dem och finns det bonus för de som eventuellt slår dem?

  – Damer 8 900m 2011 Degefa Eshetu, Etiopien. 29.08 Herrar 8 900m 1997 Martin Ojuku, Kenya, 25.15 (Höll på att slås för några år sedan av Fikadu Haft Tsadik från Etiopien 25.22. Han sprang med sin kompis till varvningen men tyckte det gick för sakta dit så han stack iväg själv, tyvärr kände han inte till rekordet och missade med det med 7 sek.) 10 000:- får den herre och dam som slår banrekordet på 8 900 m.

  Sambaorkestern sätter alltid fart på Trosa Stadslopp. Arkivbild: Magnus Andersson

  Vad är det som gör Trosa Stadslopp så populärt?

  – Vi har alltid lyssnat på både elit och motionär hur de vill ha det! Tidigt fick löparna fylla i formulär efteråt vad de tyckte om de olika funktionerna. Hela familjen har en härlig kväll att se fram emot då vi har klasser för alla! Eliten tycker att det är prestige att vinna TSL och motionärerna och de yngre gillar stämningen och upplevelsen på TSL. Löparfesten måste upplevas på plats! Folk ”går man ur huse” i Trosa! Löparna ger publiken en STOR eloge! – Sedan tror jag att just den lilla gemytliga ”staden” ger en sådan närhet till löparna. Den mest stämningsfulla upplevelsen blir då du varvar på Trosa Torg där även målet är beläget. Vi har sambaorkester med sambadansös. Många som bor efter bansträckningen samlas i trädgårdarna och förhöjer stämningen med hejarop och musik.

  En av de många stora barnstarterna i Trosa Stadslopp. Arkivbild: Magnus Andersson

  Ni har också stora barn- och ungdomsklasser även i år?

  – Ingen förändring. Det är där publiken verkligen får uppleva glädje och stämning! Det är absolut ett av Sveriges största sett till antalet deltagare 0-5 år, 6-8 år och Pojkar/Flickor 9-10 år. De springer 700 meter. Senast 2019 var det ca 650 st. som sprang! Stämningen måste upplevas på plats.Pojkar Flickor 11-12 år och 13-14 år springer 2 300m. Vi fortsätter med ”klasskampen”. Där har vi gratis start för 4:e- 5:e klassare samt 7:e – 8:e klassare som bor i Trosa kommun (vi hoppas att fler i den ”kritiska” åldern ska röra på sig) och de två klasserna 11-12 år och 13-14 år med flest antal löpare vinner 5 000 kronor var till exempel en skolresa.

  Lycka till med eventet den 1 juli!

  – Tack för det!

  Till hemsidan för Trosa Stadslopp:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här