Kanonstart av svenskarna i Belgrad

  0
  12

  Jonas Hedman är på plats i Belgrad och förser oss med en sammanfattning av fredagens tävlingar i Belgrad och inne-EM. Bilder från Deca Text&Bild

  Ståpäls i Belgrad

  Lysande dag för medel-långdistans på inne-EM i Belgrad

  Första dagen av inne-EM i Kombank Arena tävlade samtliga tio medel-långdistansare och sju tog sig vidare. Medaljhoppen på 1500 m, Kalle Berglund och Meraf imponerade, mest men även 3000 m-löparna Charlotta Fougberg och Jonas Leanderson.

  Meraf Bahta valde mellan 1500 och 3000 och det blev till slut den kortare distansen där hon utan att förta sig vann sitt försöksheat på 4:12.39 och är klar för lördagens final.
  – Det kändes att jag kunde kontrollera hela vägen och det var väldigt skönt. Jag var lugn och väntade bara på att kunna avgöra på slutet. I finalen går det säkert fortare, men det är inget jag är rädd för, säger Meraf.
  Hon hade den femte bästa tiden och snabbast av alla var favoriten Laura Muir som dubblerar i EM och tidigare på dagen tog sig till final också på 3000 m.

  Taktiskt bra av Kalle och Johan
  Kalle Berglund gör sitt andra mästerskap och springer för första gången 1500 m i de stora sammanhangen. Han är faktiskt toppseedad tidsmässigt tack vare sitt färska svenska rekord på 3:37.69.
  I försöken låg han med långt fram hela vägen och blev ensam med tjecken Sasinek på sista varvet och kunde avstannande nå målet på 3:45.68.
  – Vi var bara två gubbar som klarade av att springa i 3:45-tempo vilket jag är förvånad över. Det kändes lätt och jag gjorde inte mer än jag behövde, säger Kalle som det ska bli spännande att följa i lördagens final.

  Dit tog sig även Johan Rogestedt efter att ha sprungit ensam längst fram under flera varv i sitt heat. Till slut blev han trea och gick vidare med snabbast tid.

  – Det fanns ingen skärm jag kunde titta på så när jag inte hade riktig koll på de där bakom så gick in för att göra 30-sekundersvarv. Jag visste det skulle bli 3:45 och att det skulle räcka. Sedan var det lite onödigt att släppa förbi två man på slutet, säger Johan.


  När hade Sverige två manliga 1500 m-löpare i en EM-final senast?

  Personbästa av Fougberg
  En som imponerade stort var Charlotta Fougberg som tog sig vidare till sin andra raka 3000 m-final efter att ha gjort sitt livs snabbaste lopp utan att ta ut allt. Med 8:55.21 underskred hon såväl sitt innepers på 9:01 och sin bästa tid utomhus (8:58).
  – Det flöt på väldigt bra! Jag hade fokus på att springa avslappnat och det lyckades jag med. Det gick ju till och med snabbare än mitt utomhuspers! I finalen på söndag är jag inställd på en ännu bättre tid, säger Charlotta som nu är trea genom tiderna på 3000 m inomhus.

  Kan det bli medalj för Jonas Leanderson?
  Nära pers var även Jonas Leanderson i 3000 m-försöken där han till slut vann sitt heat på 7:54.93 – mindre än två sekunder från det färska personliga rekordet.
  – Det är inte varje dag jag vinner ett heat i ett EM så det är klart att det känns bra! Jag kände inte att jag utmanade stenhårt eller så, det är klart att man trycker på men det handlade inte någon spurt. Den sparar jag till finalen, säger Jonas.
  Med sin 1500 m-snabbhet ska det bli väldigt intressant att se Johan i finalen på söndag, det kan räcka långt. Sverige har aldrig tagit en manlig medalj på 3000 m inomhus. Är det dags nu?

  Personligt rekord för Kramer
  Heatvinnare denna dag blev även den ännu inte 20-årige Andreas Kramer som verkligen imponerade i 800 m-försöken. Holländaren Thijmen Kupiers drog till sista varvet då Andreas passerade och det höll hela vägen in till seger på 1:46.86! Innepers med sju tiondelar och tre snabbare än hans bästa utomhus. Tiden var faktiskt den snabbaste av alla i försöken!
  – Jag är väldigt nöjd med tiden! Det flöt fint första 600 och sen när jag såg klockan på upploppet så gav jag lite extra. Jag känner mig stark och hoppas kunna göra ett bra lopp i morgon också. Där tror jag det finns lite till om jag utmanas tuffare på sista varvet, säger Andreas.

  Under lördagen springer Andreas semifinal och det gör även Lovisa Lindh som med 2:03.47 gick vidare på placering.

  Riktig otur för Staffan Ek
  Sju av tio svenskar tog sig alltså vidare från försöken på medel-långdistans under fredagen. För Linn Nilsson räckte det inte riktigt i mästerskapsdebuten där hon med 4:15.25 var 2,5 sekunder från final.
  I 800 m-försöken var Anna Silvander med 2:05.63 lite drygt två sekunder från semifinal.
  Riktig otur hade Staffan Ek på 3000 m där han fälldes bakifrån 3,5 varv från mål och så var dagen förstörd. Han gjorde sig illa men fullföljde loppet ändå. Sverige lämnade in protest, löparen diskvalificerades, men det hjälpte inte Staffan som i vinter satt personbästa med 7:58. För final krävdes 7:59.
  Inne-EM i Belgrad har alla förutsättningar för att bli Sveriges bästa någonsin på medel-långdistans och det ska bli intressant att se hur många medaljer det blir!

  Vi avslutar sammanfattningen med en bild på en grym tjej som nu tog farväl, eller?

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här