Starka insatser av Kramer, Hassan och Berglund

  0
  85

  Andreas Kramer, Suldan Hassan och Kalle Berglund. När den svenska inomhussäsongen drog igång på allvar i helgen så var det flera av våra löpartalanger som visade riktigt fin form. 

  Andreas Kramer på väg mot 1.49 på 800 meter. Foto: Deca Text&Bild

  I fredags i Friidrottens Hus i Göteborg såg Sävedalslöparen Andreas Kramer till att pricka kvalgränsen till inomhus-EM i Belgrad. 1.49,00 räckte till en andra plats i loppet steget bakom fransmannen Renaudie.

  Raka Spåret i Sätra hade ett starkt nationellt startfält på 3 000 meter. Hinderlöparen Daniel Lundgren, Tureberg FK, verkar vara tillbaka i gott slag efter ett skadefyllt 2016. Daniel stod för fathållningen i ett spännande lopp. Junioren Suldan Hassan, Ullevi FK, följde närmast bakom Daniel och kunde också avgöra den svenska duellen till sin fördel på upploppet fram till 8.05,61, vilket är nytt Europarekord för juniorer och också sex sekunder snabbare än Henrik Skoogs 19 år gamla svenska juniorrekord.

  Suldan Hassan sprang sitt livs hittills snabbaste lopp på 3 000 meter. Foto: Deca Text&Bild

  Suldan vann dock inte loppet, det gjorde Walter Plouger, Holland, med 8.04,29. Han hade också en bit fram till kvalgränsen till IEM, vilken lyder 8.02.

  Många av de svenska topplöparna har tillbringat över en månad på höghöjd i Sydafrika. Kalle Berglund, Spårvägens FK, som vi har ett stort reportage om i nästa nummer av Magasin Spring startade inomhussäsongen på bästa sätt.

  – Min målsättning var att klara kvalgränsen till IEM, 3.44, direkt och det gick ju bra. Det kändes faktiskt riktigt bra, berättar Kalle dagen efter loppet.

  Kalle Berglund klarade IEM-kvalgränsen till Belgrad med råge. Foto: Deca Text&Bild

  Distansen handlade förstås om 1 500 meter och Kalle följde lekande lätt haren tills han klev av. Mellan 800 och 1 200 meter sparade Kalle något på krafterna för att komma med en mäktig avslutning sista 300 meterna.

  I mål blev det en säker seger med nya personliga rekordet 3.40,81. Klart under kvalgränsen till IEM och den fjärde bästa svenska tiden genom tiderna. Bara svenska rekordhållaren Jörgen Zaki, Malmö AI, 3.39,92 samt Johan Rogestedt, Stenungsunds FI, 3.40,03 och Ronny Olsson, Malmö AI, 3.40,35 har sprungit snabbare.

  Kalles 3.40,81 var också snabbaste tid i Europa i år i några timmar innan tre löpare sprang snabbare vid en gala i Karlsruhe på lördagskvällen.

  – De fem veckorna jag varit i Sydafrika har varit kanon och gått helt enligt plan, sammanfattar 20-åringen.

  Vilken start det blev på tävlingssäsongen för Kalle Berglund. Foto: Deca Text&Bild

  Även Johan Rogestedt grejade IEM-kvalgränsen genom att sluta tvåa bakom Kalle Berglund med 3.43,48.

  Nästa lördag springer både Kalle Berglund och Johan Rogestedt 1 500 meter vid en gala i belgiska Gent och får där mäta sina krafter mot flera europeiska topplöpare.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här