Supertalang vann Lundaloppet

0
87

Lägg Roman Mengistus namn på minnet. Där finns en supertalang som kan bli hur bra som helst. I Lundaloppet blev hon bara besegrad av en manlig löpare!

DSC_0744
Roman Mengistu vann damklassen i Lundaloppet i överlägsen stil och hade bara herrvinnaren Henrik Orre framför sig. Foto: Mikael Grip

Vi skriver det direkt. Det var endast herrklassens vinnare Henrik Orre som sprang snabbare än 20-åriga Roman från Etiopien. Tvåan bland herrarna fick stryk av damvinnaren med 52 sekunder.
Landslagsmeriterade damtvåan Lisa Öhberg, Hälle IF, noterade goda 37.38 men var helt chanslös mot Roman.
– Ett tag trodde jag att jag var i ledningen. Jag såg henne aldrig, men efter ett tag ropade någon att jag var tvåa, berättade Lisa efter prisutdelningen.
Roman var i mål bara 32 sekunder efter herrsegraren.
– Roman är egentligen 1 500-meterslöpare, men vi såg direkt att hon var uthållig och försöker nu att skola om henne. Starten har varit riktigt bra, förklarade coachen Staffan Westholm.

DSC_0736
Roman i en klass för sig på Lunds gator. Foto: Mikael Grip

Staffan letar unga talanger i Etiopien och tar när det fungerar med löpare till Sverige och Danmark för att träna och tävla någon månad.
– Roman åker tillbaka imorgon (läs: söndag). Sedan får vi se om hon kan få ett nytt visum och komma tillbaka under sensommaren.
För några veckor sedan gjorde Roman sin debut på halvmaraton och gjorde 1.13 i Danmark.
– Andra halvan gick fortare än den första. Där finns mer att ta av, konstaterade en imponerad Staffan Westholm.

DSC_0804
Damtvåan Lisa Öhberg trodde ett tag att hon var i ledning eftersom hon aldrig hann se den bortflyende Roman Mengistu. Foto: Mikael Grip

Den enda svenskan som skulle kunna matcha Roman Mengistu är i dagsläget Isabellah Andersson.
Linnéa Skoogh slutade trea i Lundaloppet med 38.15.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här