Svenskt rekord av Lovisa Lindh!

  0
  54

  Äntligen! Ett av säsongens stora mål är avklarat för Lovisa Lindh. Vid Diamond League-tävlingarna i Lausanne slog Lovisa till med nytt svenskt rekord på 800 meter.

  Lovisa Lindh svarade på torsdagskvällen för en fantastisk insats när hon sänkte det svenska rekordet på 800 meter och blev första svenska någonsin under 1.59. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Det har legat i luften länge. På Bislett i Oslo i mitten av juni slutade Lovisa på fjärdeplats i Diamond League med 1.59,23. Då nytt personligt rekord och bara tre hundradelar från Abeba Aregawis svenska rekord. Tre dagar senare var det på nytt dags för Diamond League, nu på Stockholms Stadion. Lovisa slutade på en meriterande andraplats med 1.59,41.

  I det stora 24-timmarsreportaget Spring gjorde med Lovisa i våras berättade hon att det svenska rekordet på 800 meter var en av de stora målsättningarna under 2017.

  I schweiziska Lausanne var förutsättningarna närmast perfekta och farthållningen riktigt grym. Den beställda farten handlade om 56.50 på första 400 meter. Lovisa startade riktigt hårt och föll sedan tillbaka något. Första varvet passerades på 56.56, med favoriten Niyonsaba hack i häl på haren. Lovisa låg i det läget på sjundeplats, ungefär en sekund från täten. 600 meter passerades på 1.26,89 för Niyonsaba som utmanades av amerikanskan Lipsey. Lovisa började se något sliten ut och halkade ned till näst sista plats.

  Slaget kändes förlorat.

  Men Ullevilöparens fightingspirit i slutdelen av loppen är väl dokumenterad. Lovisa gav inte slaget förlorat utan hon bet ihop in över upploppet. Lovisa plockade placeringar och sprang i mål på 1.58,77.

  Ett nytt härligt svenskt rekord och en förbättring av det personliga rekordet med 46 hundradelar.

  – Det var en fruktansvärt snabb start på loppet. Jag fick verkligen slita och blev trött på ett helt annat sätt än vad jag är van vid. De sista 200 meterna var det bara att köra, sammanfattade Lovisa i SVT:s direktsändning.

  Det var grym standard på damernas 800 meter där fyra av de åtta första i mål slog sina personliga rekord. Loppet vanns av favoriten Francine Niyonsaba med 1.56,82, tvåa slutade Charlene Lipsey, USA, med 1.57,38. Tredjeplatsen gick till Eunice Sum, Kenya, med 1.57,78.

  Fyran och femman i loppet Sifan Hassan, Holland, och Laura Muir, Storbritannien, är vana vid längre distanser och slog båda sina personliga rekord med 1.58,13 respektive 1.58,69. I Muirs fall var det personligt rekord med nästan två sekunder.

  Lovisa har planerat att springa två lopp till på 800 meter innan det är dags för friidrotts-VM i London i början av augusti.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här