Svenskt rekord av Napoleon:”Alltid härligt att springa fort”

Nyheter  

Napoleon Solomon förbättrade på söndagsförmiddagen det svenska rekordet på halvmaraton till 1.01.17.

Napoleon Solomon (gult linne) på spurtrakan i Barcelona med Robel Fsiha strax bakom. Foto: Erik Sundström

– Det var många år sedan jag sprang en halvmara, så det var spännande att se vad jag skulle kunna göra. Har varit på hög höjd och tränat en månad och tränat bra, så jag visste att tiden skulle förbättras, men inte med hur mycket, säger Napoleon efter målgången i Barcelona.

”Nappe” befinner sig på en helt annan nivå nu, jämfört med den där septemberdagen i Stockholm 2013 då han sprang de 21 097,5 meterna på 1.08.13.

Napoleon har under vintern tränat i Etiopien med bland andra Mo Farah och Mustafa Mohamed. I Barcelona halvmaraton öppnade Napoleon de första fem kilometerna på 15.03.

– Det gick väldigt långsamt första fem kilometerna, så jag kände att jag behövde gå upp och öka farten. Trodde aldrig det skulle bli så, men om ingen är beredd att göra jobbet så hade jag inget val om det skulle bli ett snabbt lopp, berättar Napoleon.

Första milen avverkades på 29.26. Mustafa Mohamed var då fyra sekunder bakom Napoleon.

Även Spårvägens Robel Fsiha var med i loppet och var vid milen hack i häl på ”Nappe”.

15 kilometer passerade Napoleon på 43.52, sekunden före Robel och 50 sekunder före ”Musse”.

Sex sekunder kvar till målgång för ”Nappe” på den här bilden. Foto: Erik Sundström

Både Napoleon och Robel avslutade starkt och hade sin snabbaste kilometer på slutet med hastigheter på 22 kilometer i timmen.

I mål blev det 1.01.17 för Napoleon på en femteplats i loppet och nytt svenskt rekord. Robel var med 1.01.18 endast en sekund bakom Napoleon på sjätteplats. Båda underskred alltså David Nilssons svenska rekord 1.02.09 från Japan i höstas.

Napoleons ”femmor” i Barcelona: 15.03-14.23-14.26 och 14.26.

– Det känns bra och jag ser fram emot den här säsongen. Det kommer bli kul! Alltid härligt att springa fort, konstaterar den 25-årige Turebergaren.

Har du ändrat något i din träning för att förbereda dig för halvmaran i Barcelona?

– Jag har kört lite mer mängd än fart, det är allt. Sedan är det alltid härligt att träna med likasinnade. Mo is great, men det är även ”Musse” och vi hade en väldigt fin grupp som hade riktigt trevligt ihop, berättar Napoleon.

Mustafa Mohamed gjorde också en stark insats i Barcelona halvmaraton. Foto: Erik Sundström

Även 39-årige Mustafa Mohamed gjorde ett starkt lopp och landade på elfteplats med 1.03.01. Endast 21 sekunder från det personliga rekordet från 2012. Halvmaran i Barcelona vanns på herrsidan av Eric Kiptanui med tiden 1.01.04. Alltså endast 13 och 14 sekunder före ”Nappe” och Robel. Kiptanui är en världslöpare på distansen med ett personligt rekord på 58.42 från Berlin förra året. I nästa nummer av Magasin Spring kan ni läsa en klockren krönika signerad Mikael Grip om just Napoleon Solomon. Den skrevs för två veckor sedan……Vill du ha nästa nummer passa på: 

Damklassen i Barcelona halvmaraton vanns av Dereje Roza, Etiopien, med 1.06.01. Johanna Eriksson, Motala AIF, slutade på 20:e plats med 1.15.12. Carolina Wikström, LK Roslagen, slutade 28:a med 1.16.55 och Louise Ringström, kom på 33:e plats med 1.17.49.

 Dela på Facebook