Sveriges bästa motionsspår

0
432

Vi fortsätter jakten på Sveriges bästa motionsspår, i dag är det plats 18 till 20, vi besöker Simrishamn, Gnosjö och Laholm. Tidigare spår hittar ni i här.

Ni har väl inte missat att det blir en bok med de 100 bästa spåren. Vi trycker i december, beställ redan nu: http://springone.prenservice.se/

20. Hökaslingorna, Laholm , Poäng: 35,447

Dekadens med måtta

Innan vi började gå på djupet med Hökaslingorna i Mellbystrand visste vi ingenting om sexturism. Att den lilla västkustorten strax utanför Laholm skulle attrahera stora mängder badgäster kunde vi räkna ut, här ligger ju Sveriges längsta sandstrand, men på sistone har skriverierna handlat om en mycket specifik del av den 12 kilometer långa stranden. I skydd av Hökafältets täta, krypande tallskog ligger nämligen ett nakenbad där saker och ting har haft en märklig tendens att gå överstyr. Kul sommarnöje eller rena olagligheter, den tolkningen lämnar vi åt er – av en händelse är det i alla fall samma täta, krypande tallskog som omger Hallands häftigaste motionsspår. Stranden ser vi inte skymten av, det närmsta vi kommer är utegymmet Muscle Beach: en tämligen tafatt tolkning av originalet i Santa Monica. Istället rör sig slingorna mer eller mindre konstant genom en spännande nyans av tallskogen som är unik för den här delen av landet. Det är lågt till tak, starka havsvindar och näringsfattig mark tvingar tallarna att växa lika mycket i sidled som höjdled. Samtidigt är marken många gånger alldeles bar så när som på mossa, kottar och givetvis ett tjockt lager krispiga tallbarr. Det är en spännande men också ömtålig miljö: på flera ställen syns spåren av senare års stormar, rotvältor och ris huller om buller utmed spåren. Spåren själva är ivrigt rensade från alla former av hinder, men i övrigt smälter de in väl i sin omgivning. Bättre åtminstone än den enorma, kyrktornsliknande träkonstruktion som uppförts runt grillen en bit från spårstarten. Sveriges pampigaste grillbyggnad, gissar vi. Ytterligare en byggnad i samma stil inrymmer både toaletter, diskho och skärmtak. En riktigt fin sommardag skulle kunna se ut så här: Ett varv på motionsspåren, picknick vid spårcentralen, eftermiddag på stranden och så grillkväll i kyrktornet. Vad du sedan väljer att göra på stranden får du stå för.

19. Töllstorp, Gnosjö, Poäng: 35,448

Gnosjöandan

Hur det är med snötillgången vet vi inte, men en sak är säker: eleverna på det lokala längdskidgymnasiet har tillgång till en av landets absolut färskaste rullskidbanor, anno 2016. Ett stenkast från skolan ligger dessutom motionsspår, mountainbikespår och utegym (eller naturgym som de så vackert valt att kalla det här), liksom den stora Töllstorpshallen med bland annat simhall, gym, omklädningsrum, dusch och kafeteria. Med så fina förutsättningar ska det nog gå att bli elitskidåkare även här i Småland. Bortom denna smygmarknadsföring av GKC Elit, där GKC står för det fantastiska namnet Gnosjöandans kunskapscentrum, finns det också en uppsättning motionsspår väl värda sin placering bland de 20 översta. Till att börja med är Töllstorpshallen med alla sina faciliteter inte reserverad bara för gymnasister utan kan användas av allmänheten större delen av veckan. Detsamma gäller naturligtvis rullskidbanan, mtb-spåren och alla andra motionsspår. Tillsammans formar de ett varierat utbud där man kan springa på allt från asfalt till grusvägar och, om man är fräck nog, mountainbikespårens mindre naturstigar. Elljusspår finns i både flacka och kuperade varianter, och det framgår tydligt redan vid spårstarten vilken som är vilken. Själva rekommenderar vi den långa, kuperade varianten eller något av de obelysta spåren runt Töllstorpasjön. Inte bara därför att sjön är vacker, dessa är också de enda spåren vi vet som passerar rätt igenom ett industrihistoriskt utomhusmuseum. Passagen blir ett unikt och, om vi får säga det själva, ganska mysigt kulturinslag mitt i löprundan. En riktigt fin bonus, men tar du hellre något annat spår är det inte hela världen. Alla spår, inte minst den nya rullskidbanan, vittnar om att den beryktade Gnosjöandan spiller över även på det lokala föreningslivet. Roliga initiativ och driftigt ideellt genomförande sätter Töllstorpsspåren på kartan!

18. Stenshuvud, Simrishamn, Poäng: 35,533

Skånes motsvarighet till fjällen

Inget trumfar Vittjåkk, skrev vi om minifjället utanför Arvidsjaur på 61:a plats. Och nej, sett till vår krassa poängsättning av spårens kringliggande natur stämmer det bra. Däremot finns det en annan uppsättning spår som faktiskt tangerar Vittjåkks höga nivå, och dem hittar vi kring Stenshuvud nere i Simrishamn. Det är den fjärde nationalparken på vår lista, och dessutom den andra i Skåne. Vem hade trott att Skåne skulle ha så mycket häftiga naturupplevelser att bjuda på? Överraskning eller inte, skillnaden mellan naturen på Stenshuvud och den runt Vittjåkk kunde knappast vara större. Båda reser sig högt över sina omgivningar, Vittjåkk över Lapplandsskogarna och Stenshuvud över Österlen, men där slutar likheterna. Istället för kalfjäll och myrar väntar hav och lummiga ädellövskogar. De fem lederna löper genom en unik blandning av alkärr, bokskog, sandhed, steniga stränder och andra mer eller mindre unika naturtyper. Mest populär är Stenshuvudslingan, en kort vända upp till toppen av kullen. Vägen upp kantas av krokiga avenbokar och på toppen väntar ett storslaget panorama med trädtopparna i väst och Hanöbukten i öst. Vackert, men mer en backintervallslinga än ett motionsspår. Sanningen är väl att ingen av lederna gör sig så himla bra för motion. Framför allt eftersom det är svårt att ha bråttom när det hela tiden dyker upp ännu mer att förundras över. Längst norrut på Hälleviksslingan fastnar vi till exempel längre än vi borde i ett arboretum med exotiska träd. Dessutom är lederna, kanske framför allt Hälleviksslingan, precis som Vittjåkks skidspår, otroligt svårlöpt. Det är knöligt och det är utmanande – skitkul om man är van och stark i vristerna, en plåga om man är… ja, ovan. Fördel Stenshuvud som dessutom kan erbjuda den tillgänglighetsanpassade Havsslingan och flera andra lättare leder. Här kan alla njuta av svensk natur när den är som allra häftigast.

Till sist: Missa inte att bli prenumerant, nästa utgåva av Spring kommer tredje veckan i augusti. Här tecknar du: SPRING

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här