Sveriges bästa motionsspår

0
427

Vi fortsätter vår väg till toppen, dag är det plats 15 till 17, vi besöker Mellerud, Torsby och Ragunda. Tidigare spår hittar ni i här

Boken med de 100 bästa spåren trycker vi i december, beställ redan nu: http://springone.prenservice.se/

17. Kroppefjäll, Mellerud, Poäng: 35,967

Tack motionsspårsalgoritmen!

Vi brukar kalla detta för ”vår topplista”, men sanningen är att vi haft mycket lite att säga till om beträffande spårens placeringar. I själva verket har vi bara matat in en lång rad betyg i ett excelark och låtit datorn räkna ut resten. Oftast är vi överens med datorn, men vissa spår har hamnat på helt andra placeringar än vi räknat med. OK Kroppefjälls stuga utanför Dals Rostock i Melleruds kommun är ett bra exempel. Vi minns den inte som något speciellt, ändå är den här, på gräddhyllan, högt uppe bland stjärnorna. När spåren överträffar våra förväntningar är det bara att inleda detektivarbetet. Vi rotar bland gamla anteckningar och foton och försöker luska ut vad som gjorde just den här spårcentralen så himla bra, och visst! Inom kort flödar härliga minnesbilder innanför skallbenet. Det var ju här vi övernattade i den mysiga lilla vallaboden. Det var ju här vi sprang på mjuk gräsmatta hela vägen runt det långa elljusspåret! Dessa härliga grässpår, en ljuvlig förmån förbehållen mindre byar som Rostock. På större orter skulle de omedelbart trampas sönder till rena rama lerpölen, men här är de bara störtsköna. Skulle det vara regnigt och halt finns det alltid en tunn grusstig att sätta foten på. Det var också här på Kroppefjäll vi avnjöt varma, goa duschar i klubbstugans öppna källare. Och så var det ju här vi hittade Doktor Saedéns runda: En kort stig bland klyftor och stup, kantad av ett tjugotal märkvärdiga monument. En manifestation av kampen mot lungsjukdom, kan vi läsa, tillägnad patienterna på det sanatorium som drevs i byn 1911-1960. Minst lika udda och sevärt som det industrihistoriska muséet i Gnosjö (19). Ja, det är några av egenskaperna som tagit Kroppefjällsspåren ända upp till 17:e plats. Tacka vet vi motionsspårsalgoritmen. Utan den hade vi kanske missat det här guldkornet.

16. Torsby Sportcenter, Torsby, Poäng: 35,969

Silverfat

Torsby Skidtunnel & Sportcenter med rullskidbana, elljusspår, motionsspår, fotbollsplan, skidskyttebana, slalombacke, cykelleder, frisbeegolf, utegym och inte minst – Sveriges första skidtunnel – är ett högsäte för idrott och rekreation. Vår terräng och anläggning lockar årligen tusentals människor, allt från vardagsmotionärer till elitidrottare i världsklass från ett flertal länder. Vid Torsby Skidtunnel & Sportcenter samsas både naturupplevare och elit på samma ställe. Alla motionsspår, allt från 2,5 till 25 kilometer, startar vid skidstadion och finns utmärkta på en karta. Vårt träningsområde har goda parkeringsmöjligheter och är lättillgängligt i anslutning till riksväg 45.”

Linda Danielsson, Torsby Ski Tunnel

Hade livet sett annorlunda ut; hade vi fötts i Värmland och uppfostrats till skidåkare istället för orienterare, ja då hade kanske Torsby Sportcenter toppat den här listan. Den 1287 meter långa skidtunneln utgör en svårslagen möjlighet att åka längdskidor året runt, i alla väder. Men även som läget ser ut nu, med två naturfixerade löpare vid rodret, har Torsby massor att erbjuda. Mäktiga granskogssluttningar, anläggning i världsklass, backar namngivna efter legendarer som gått på det lokala skidgymnasiet och framför allt massor av grymma spår, vissa lätta och andra riktigt hårda. Svartvita 10:an är faktiskt uppe och nosar på SM-milen i Umeå (48). Inte nog med det, personalen som jobbar med sportcentret är sällsynt tillmötesgående. Vi frågade efter det bästa motionsspåret i Torsby och fick en lång, välformulerad nominering till svar. Det var ett stycke ur just den nomineringen vi citerade inledningsvis, dels som tack för engagemanget men också för att vi knappast kunnat formulera oss bättre själva!

15. Högforsen, Ragunda, Poäng: 36,400

”Varde elljusspår”

I Gevåg, strax utanför Hammarstrand i Ragunda, är det ideella arbetet taget till en helt ny nivå. Per-Anders Persson, Högforsens Fritid IF, har förvandlat motionsspårsbygget till ett hantverk. ”Fina träningsmarker”, sade Sven-Åke Lundbäck, ”Här borde du göra ett elljusspår”. Och Per-Anders gjorde som skidlegendaren sade. Först övertalade han skogsbolaget att överlåta marken. Sedan skulle träden bort, ett arbete som många tyckte skulle skötas av grävskopor. Per-Anders vägrade, maskinerna skulle lämna alldeles för fula spår efter sig. Istället drog han nytta av sina skogshuggarerfarenheter och började såga ner var och ett av träden för hand. 2000 träd fälldes och 2000 stubbar jämnades till marken, bara med hjälp av en motorsåg. Lokala företag bistod sedan med kablar, stolpar och lampor. Timmerstugan som inrymmer omklädningsrum och kök åt alla klubbmedlemmar bekostades ur egen ficka. Elljusspåret ackompanjerades så småningom av två terrängspår, sex respektive femton kilometer långa, och Högforsens fritidscentrum antog den skepnad det håller än idag. Per-Anders är fortfarande en av de drivande krafterna bakom Högforsloppet, skidsöndagar och alla annan verksamhet som bedrivs vid Högforsen, men han har gott sällskap. Numera har han tur om ingen annan hunnit före med skotern och preparerat skidspåren. Men även om spåren är ett lysande exempel på vad driv och engagemang kan uträtta så hade inte Högforsens fritidscentrum tagit sig hälften så högt på listan om inte Lundbäck hade haft rätt: Skogarna runt Högforsen är riktigt fina träningsmarker. Begränsade till ord är det svårt att göra den vilt forsande Gilleran, den härligt kuperade tallheden eller de dramatiska berg som tornar upp sig över nejden rättvisa. Men det är tufft, det är vilt, det är vackert – det är Jämtland!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här