Träning på tv

0
1555

Det blev inget terräng-SM. Känning i vaden. Gick inte att Wim Hof-meditera bort. Funderade in i det sista på att chans-starta men tydligen har jag lärt mig av mina misstag. Följde istället helgens tävlingar via friidrottskanalen. Befriande med en avskalad webbsändning. Inga evighetslånga peppiga uppsnack, inga pladdriga studioanalyser och inga ständiga reklamavbrott. Bara några kameror och en massa löpare som kämpade runt runt på en allt lerigare gräsbana i en förort utanför Stockholm. Mellan heaten: regn, snålblåst, funktionärer i reflexvästar och så några hyreshus i bakgrunden. Höstmys i kvadrat. Hade jag kunnat satsa pengar på löparna också så hade jag varit ännu nöjdare (och fattigare).

Höstmys. Doften av liniment och lera går rakt genom rutan.

Annars har jag kollat på vanlig tablå-tv på temat träning och det lockar allt som oftast fram min inre Croneman. Jag måste gnälla av mig lite här. Nu senast var det ”Du Clarar mer än du tror” som fick det att klia i mig. Det är Clara Henry som får olika utmaningar av sin PT. Hon brukar ofta ge upp och tycker att träning är jobbigt och tråkigt, men han menar att hon kan mer än hon tror om hon bara KÄMPAR! I ett avsnitt ska hon ro runt Lidingö. Utan att träna. Det är ju svinsvårt att bara ens sitta i en sån där farkost utan att välta och sträckan är lång, flera mil. Så det går naturligtvis inte. Det slutar med att Clara får åka tandem med en riktig roddare, och på så sätt klarar hon det ändå, hej och hå. I ett annat avsnitt ska hon simma till Öland. Utan att träna. Det går naturligtvis inte heller. Det är ju jättelångt och Clara gillar inte vatten och det är kallt och tråkigt och jobbigt. (Nu får produktionen det ändå till att hon klarar det genom att på ett kreativt sätt filma henne i simhallen och låtsas att hon simmar resten av sträckan där.) Summa summarum: Det är JOBBIGT att sporta.

Ja, jag kollar fortfarande på linjär tv, hurså?

Samma visa varje gång träning ska skildras på tv. Oavsett om det är kändisar som kör 16 weeks of hell eller vanlisar som ska genomföra en svensk klassiker så är budskapet detsamma: träning är tråkigt! Public service eller reklam-TV, Biggest loser eller Träna med Kalle och Britta. Spelar ingen roll. Det är en pest och det är en pina.

Jag är väl långt ifrån ensam om att inte känna igen mig i det där och jag skulle tro att dom flesta som har hittat den här texten förstår vad jag menar. Självklart är det jobbigt och tufft ibland, men det är ju liksom inte det som är själva essensen i träning. Det finns ju en hel idrottsrörelse där ute som istället förknippar träning med glädje och gemenskap. Hade jag varit en buddistisk munk, kanske en som sålt sin Ferrari, skulle jag rentav gå så långt som att påstå att det här med att sätta upp långsiktiga mål att sträva mot och sen försöka övervinna de hinder och motgångar som kommer i ens väg ligger väldigt nära själva definitionen av ord som lycka och meningsfullhet. Men så pretentiös är jag lyckligtvis inte och skulle aldrig ta till såna brösttoner. 

Jag törs däremot skicka ut en stilla undran och fråga varför den här sidan av idrott så sällan skildras i tv? Många tycker att det är jobbigt att träna och det kan jag absolut förstå. Andra tycker mer att det är lustfyllt. Alla verkar i alla fall överens om att det är BRA att träna. Borde vi då inte försöka visa mer av dom som tycker att det är kul, och mindre av dom som tycker att det är en plåga?

Så: till alla produktionsbolag: ge mig pensionärsgänget som har åkt vartenda Vasalopp sen Gustav Vasa själv körde det. Visa mig ungdomar som finner genuin glädje i löpning och inte bara springer som nån slags luthersk bestraffning. Det skulle till och med kunna produceras ännu billigare än Clara Henrys dyngbaggematerial. Sätt bara upp några kameror på valfri idrottsplats en lördag i oktober och filma det som händer. En friidrottsträning, en korpenmatch, några som spelar boule. Eldsjälar tränare föräldrar och lagkamrater som fryser svettas och umgås. Jag skulle kolla i alla fall. Och gärna också kunna satsa en slant.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här