Tuffa vindar i Nya Broloppet

Nyheter  

Nya Broloppet i Motala avgjordes på lördagen i efterdyningarna av stormen Knud. “Det mest blåsiga lopp jag har sprungit”, sa herrvinnaren Per Brolund, IK Akele, efter segern på milen med 35.48. Springs utsände avlägger en kort tävlingsrapport från det trevliga arrangemanget.

Deltagarna i Nya Broloppet i Motala fick kämpa med kraftig mot-och medvind. Andreas Walter, IK Nocout. se, kom på åttondeplats på milen med 39.18. Foto: Mikael Grip

Bara att hålla med. Eller det mest byiga lopp jag har sprungit skulle jag säga, med hårda och oförutsägbara vindar från alla håll och kanter. Det är inte helt enkelt att springa i medvind när blåsten rycker tag i kroppen och lyfter den framåt.

När den 670 meter långa bron över Motalaviken skulle invigas hösten 2013, hängde Motala AIF, på och startade Nya Broloppet. Loppet blev en succé och har sedan dess arrangerats varje år.

Det var inte direkt en vindstilla lördag i Motala. Start-och målportalerna gick till exempel inte att sätta upp på grund av den kraftiga blåsten. Motala AIF gjorde sitt bästa för att få till ett trevligt arrangemang och mungiporna var uppåt hos deltagarna. Vädret rår ju ingen över.

Springs utsände på väg mot mål, med “Konditionsfenomenets” rygg framför sig.

Springs utsände tog sig an fem kilometer. Efter att ha gått och joggat banan innan start så fattade jag inte hur det skulle vara möjligt att springa under 20 minuter. Kastvindarna tog i så mycket att det nästan kändes farligt på sina ställen.

Starten gick och hej vilken fart det blev. Kändes riktigt bra. Kollade inte på klockan, men var med i den absoluta täten vid 500-600 meter. Passerade första kilometern på 3.27. Förstod då att det fanns chans att kuta under 20 minuter. Mitt egentliga mål var sub-19, men förstod att det inte skulle gå i stormen.

“Konditionsfenomenet” orkade till och med spurta och stämplade in på 18.43. Starkt jobbat!

Min vän, träningskompis och tävlingsantagonist Johan “Konditionsfenomenet” Nordqvist dök upp efter ett tag och sprang förbi och ifrån mig innan vi passerat två kilometer. Kilometer två var inte enkel i blåsten och jag klockade in på 4.02. Även nästa kilometer var tuff när vi skulle upp på bron, 4.11. Sedan gick det undan nedför bron med blåsten i ryggen. 3.35 och lite hopp igen. Plockade lite på Johan nedför, men hans styrka uppför hade jag ingen chans emot.

3.45 på sista kilometern och 19.02 i mål, med Vätterns vatten forsande kring benen. 19 sekunder bakom Johan kändes ändå okej. Loppet vanns av Oscar Eliasson, Alingsås IF Friidrott, med 17.18. Oscars snittid var 3.27 per kilometer, samma som jag hade på första kilometern, men Oscar hushållade med sina krafter på bästa sätt. Snabbaste tjej var Emelie Eriksson, Stora Skedvi, med 18.30.

Per Brolund sprang inte ett av sina snabbaste millopp när han vann Nya Broloppet.

På tio kilometer vann som skrivet Per Brolund, IK Akele, herrklassen med 35.48. I damklassen var Karin Spjuth, IK Hakarpspojkarna, snabbast med 40.36. Totalt 900 deltagare var anmälda till Nya Broloppet 2018.

Mums efter målgång! Äppelpaj med vaniljsås och varm dryck smakade extra bra i blåsten och den relativa kylan. Foto: Mikael Grip

Den energipåse som ICA Maxi i Motala bjöd på till alla löpare efter loppen måste vara en av de bästa i Sverige. Där fanns allt och lite till. När dessutom arrangören ansträngde sig med att bjuda på äppelpaj med vaniljsås plus värmande kaffe eller te då kändes det riktigt bra.

Resultat, Nya Broloppet 2018: 

 Dela på Facebook