UTMB eller Mount Everest?

0
83

Med drygt 4 månader kvar till starten på UTMB har det nu gått 2 månader sedan jag började träna för David Hedlund på Aktivitus. Redan nu känner jag vilken skillnad det gör för mig att ha en plan och syfte med träningspassen. Jag får en variation i träningen på ett sätt som jag inte haft tidigare då jag egentligen bara gjort vad jag känt för stunden. Det har det blivit betydligt tuffare och nu har man ett mål med varje träningspass som man absolut inte vill avvika från. Idag är det tex 9*10 min i tröskelfart i Zon 4 (ca 85-95% av maxpuls) vilket troligen kommer bli jobbigt på slutet då det kommer innebära ungefär ca 23 km totalt strax under 4 min/km och dessutom med 30 km i benen från igår. Men jag försöker verkligen att få till varje pass som det är upplagt vilket gör att man pressar sig lite mer än jag högst troligen skulle gjort annars. Samtidigt är det viktigt, med en något sargad gammal fotbollskropp, att känna efter så man inte passerar gränsen för vad kroppen klarar av och istället blir skadad. Tror alla som har lite ambitioner med sin träning borde testa ett upplägg som det jag kör nu för jag tror det finns mycket mer i oss om vi bara tränar rätt! Aktivitus har varit väldigt bra med telefonmöten med jämna mellanrum så att man får diskutera uppläggen och hur man upplever träningen och om 2 veckor kommer vi dessutom göra ett ”mellantest” för att se lite av den utveckling som skett under dessa 2 månader. Sen passar det självklart inte alla att följa ett träningsupplägg men det är värt att testa!

För drygt 3 veckor sedan avslutade jag mitt 3e Trail Camp på Österlen. Att arrangera löpläger och få springa och coacha andra är fantastiskt kul och givande, dessutom tillsammans med 2 grymma kompisar som hjälpledare(Oskar och Christian). 28 grymma deltagare gjorde 3 pass med snö i backarna på Österlen men möttes efter varje pass av fantastisk mat som Johan på Alunbruket fixat till. 1a året tog maten slut efter att 2/3 hade fått mat och Johan stod mest och gapade över hur mycket löpare, främst ultralöpare, stoppar i sig. Han hade tidigare bara haft yogaläger vilka tydligen är lite nättare i maten. Efter denna lärdom har vi fått väldigt mycket mat och helt fantastisk mat.

Lördagskvällen avslutades med en överraskningsföreläsning. Daniel Åkerman, som besteg Mount Everest 2016, berättade om sitt 5 år långa projekt som slutade på toppen av Mount Everest! Efter föreläsningen inser man vilken uppoffring och, på gränsen till, besatthet det krävs för att klara en utmaning som att bestiga Mount Everest! UTMB i alla ära men detta är något helt annat och en prestation långt större än jag trott!

 

Foto: Thomas Bengtsson

I helgen agerade jag funktionär på Österlen Spring trails ultra. Även om jag ser och är glad inför starten kändes det ändå som jag eg skulle velat stå på startlinjen denna morgon. Det är något speciellt med att springa ultror. Den avslappnade stämningen och vänskapen melllan löparna är fantastisk och troligen ganska unik. Har man aldrig testat springa ultralopp borde man faktiskt göra det bara av anledningen att få uppleva denna stämning.

Nu är det snart dax att ladda upp för mitt enda asfaltlopp under året, farthållartjänsten på Asics Stockholm Marathon. Får väl köra lite asfaltträning för att vänja tassarna vid det hårda omysiga underlag som det är men sen är det dax att vända åter till skogen och bergen och på allvar finslipa formen inför årets stora äventyr nere i Chamonix.

På återseende!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här