Världsklass av Napoleon Solomon

  0
  188

  Napoleon Solomon svarade på lördagen för sitt löparlivs främsta insats mot toppinternationellt motstånd. Napoleon slutade på en mycket meriterande andraplats i Great stirling X country.

  Turebergslöparen Napoleon Solomon tog många fina skalper i lördagens lopp i Skottland. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Loppet handlade om en lagtävling i terränglöpning mellan Europa, Storbritannien och USA. Herrarna sprang åtta kilometer enligt 4×1500 plus 2×1000 meter.

  På startlinjen fanns det riktigt vassa löpare. Många som Napoleon aldrig besegrat förut. I USA:s lag sprang till exempel starka terränglöparen Gareth Heath, som besegrade självaste Mo Farah i en minnesvärd dust i Edinburgh 2016. I USA:s lag fanns också regerande mästaren i det här eventet i form av Leonard Korir. Han har bland annat gjort 27.20 på 10 000 meter och 59.52 på halvmaraton. i det brittiska laget fanns Andy Vernon med 27.42 på 10 000 meter och 13.11 på 5 000 meter på meritlistan. Spanjoren Adel Mechaal sprang i det europeiska laget tillsammans med Napoleon. Mechaal har bland annat gjort 13.15 på 5 000 meter och 3.34,70 på 1500 meter. Aras Kaya, Turkiet, och Isaac Kimeli, Belgien var andra starka ”lagkompisar” med Napoleon.

  Napoleon var hela tiden med bland de fem-sex främsta. Det blev dramatiskt när täten skulle ut på det femte varvet totalt och det första av de två sista 1000-metersvarven. Ledande Hillary Bor, USA, slog ut med händerna och undrade vart han skulle, han sprang fel och fick med sig Leonard Korir.

  Napoleon, Mechaal och Heath var helt plötsligt i täten. Bor och Korir jobbade sig snart ifatt igen på det fina gräsunderlaget.

  En bit in på sista och sjätte varvet var det Gareth Heath som släppte täten först.  Kamp mellan Mechaal, Bor, Korir och Solomon om segern.

  I uppförsbacken mot mål utmanade Napoleon om segern, men han rådde inte på Hillary Bor, som vann med tiden 23.48. Oerhört starkt med tanke på det stopp och omstart han fick göra. Napoleon Solomon slutade på en meriterande andraplats, metern bakom Bor, men på samma tid.

  Trea kom Mechaal med 23.49, samma tid som fyran Korir. Femma slutade Heath med 23.56. Sexa kom David Elliot, USA, 24.00, sjua Samuel Fitwi, Europa, 24.03 och åtta Aras Kaya, Europa, 24.05. USA vann lagtävlingen med platssiffra 16, strax före Europa som fick platssiffra 20. Storbritannien var klart distanserade med platssiffra 44.

  Kvinnorna sprang sex kilometer och där vann Elena Burkard, för Europa med tiden 20.01. Europa vann också lagtävlingen med platssiffra 17, knappt före Storbritannien som nådde 19. USA klart distanserat med platssiffra 50.

  Högby IF:s  Omar Ismail representerade Europa i den mixade stafetten för juniorer över 4×1,5 km (två killar och två tjejer) där han sprang tredjesträckan. Omar förde upp laget från tredje till förstaplats och det blev till slut också seger för Europa i 19-årsklassen.

  Napoleon Solomons framfart i Skottland gör att det förstås vore högintressant att se honom starta i terräng-VM i Danmark 30 mars.

  Se loppet:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här