Viktigt GöteborgsVarv för Ekvall

  0
  75

  Det ligger mycket i potten för Mikael Ekvall i GöteborgsVarvet på lördag.

  SPORT Track&Field
  Mikael Ekvall, Strömstad LK, sprang GöteborgsVarvet på 65.08 förra året, vilket räckte till en total tolfteplats. Kan han springa under 65 minuter i år och ta sig in på topp-tio? Arkivbild: Deca Text&Bild

  SOK har ännu inte sagt ja till OS i Rio. Mikaels 2.12.07 har inte varit nog för att SOK ska ge klartecken. En bra insats i GöteborgsVarvet och det lär komma ett positivt besked.

  Förutom tankarna på OS, vill förstås den svenska rekordhållaren på halvmaraton vinna SM-guldet.

  – Det är bara att ösa och köra så fort det bara går. Under 65 minuter är målet, sa Mikael till SVT-sporten på torsdagskvällen.

  Om SM-guldet lär Ekvall främst få kämpa med Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, och kanske också hans klubbkompis Nasir Dawoud. På onsdagskvällen jagade de varandra i OMT Finspångs Stadslopp där de slutade tvåa och trea inom en sekund på sju kilometer.

  160518_fspgs_stadslopp_016
  Abraham Adhanom (269) precis före Nasir Dawoud (270) i OMT Finspångs Stadslopp (sju km) på onsdagskvällen. Båda blev precis slagna av etiopiern Yergalem Shewalem (287) som också springer GöteborgsVarvet på lördag. Arkivbild:Peter Holgersson AB

  GöteborgsVarvet är också uttagslopp till det svenska halvmaratonlaget till EM i Amsterdam i sommar.

  Mustafa Mohamed är enda svensk som klarat kvaltiden 65 minuter. Tanken är att fylla på med de fyra bästa svenska löparna i Varvet, förutsatt att alla springer fortare än 66.30.

  Om Ekvall är sugen på en halvmara i EM är oklart, han är också kvalificerad på 10 000 meter och har alltså stora förhoppningar om en start på maran i OS i augusti.

  Bakom trion Ekvall, Adhanom, Dawoud, där de två sistnämnda ännu inte är svenska medborgare och inte aktuella för EM, finns Lars Södergård, Spårvägens FK, Linus Rosdal, KFUM Örebro, Alexander Söderberg, Spårvägens FK, Marcus Åberg, Hässelby SK och Andreas Åhwall, Hässelby SK, som kandidater till en sub 66.30-tid. Kanske kan hemmalöparna John Börjesson och Fredrik Johansson, båda Ullevi FK, blanda sig in i EM-leken. Vad kan rutinerade Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, åstadkomma?

  David Nilsson, Högby IF, kommer inte till start i Varvet. En Anders Kleist i form hade haft chansen på en EM-plats och kanske också en SM-medalj. Men inte heller Anders kommer till start på grund av en långvarig förkylning som satt ned krafterna.

  15e feb - Åhwall
  Andreas Åhwall vill till EM och siktar på en tid bättre än 66.30.

  Ingen svensk löpare kommer att ha med toppstriden att göra i GöteborgsVarvet i år heller. De afrikanska världslöparna är många och arrangören verkar ha gett sig tusan på att någon ska knäcka 60 minuter på den relativt tuffa banan.

  – Ja, det kanske inte händer i år. Men inom en femårsperiod är jag övertygad om att någon kommer att springa under 60 minuter, säger Per Crona, elitansvarig för Göteborgsvarvet.

  Det finns ett antal östafrikaner med i loppet som alla klarat av att springa under 60 minuter i andra lopp.

  Abel Kirui, Kenya, är riktigt meriterad med dubbla VM-titlar i maraton 2009 och 2011. Han är dessutom silvermedaljör vid OS i London 2012. Kirui är tillbaks efter skada och gjorde 2.08 på maraton i sin comeback. Huvudfavorit är fjolårssegraren Richard Mengich som vann Berlins halvmara i utklassningsstil för ett tag sedan och noterade 59.58 i miserabelt väder. Andra toppnamn är Geoffrey Yegon som vann Venloop, Holland på 59.44 i mars, samt Leonard Langat som ligger fyra i världen i år med 59.18.

  06887e92-833b-465c-92b4-7aa1c933ef73
  Dubble maratonvärldsmästaren Abel Kirui gör en högintressant debut i GöteborgsVarvet.

  Det finns också en outsider med i startfältet i form av 17-årige etiopiern Abayneh Tsehay. Han vann sin första internationella halvmara i början av mars på 61.43. Med i elitfältet finns också riktigt vassa löpare från Japan och Kina.

  Om någon av de svenska löparna placerar sig bland de tio bästa så är det en enorm bedrift.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här