Isabellah mot nytt SM-guld i Varvet

  0
  26

  På damsidan blir förstås Isabellah Andersson, Hässelby SK, storfavorit till SM-guldet.

  Kungsholmen runt 2015
  Isabellah Andersson lär ta ett nytt SM-guld på lördag. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Isabellah, som inte lyckades kvalificera sig till OS-maran i Rio, riktar nu in sig på EM och halvmaraton. Ett SM-guld på vägen blir en munsbit. Men att tro att Isabellah ska lyckas nå en hög total placering i Varvet är att hoppas för mycket.

  Arrangören har fått till det bästa internationella startfältet genom tiderna på den kvinnliga sidan. Där finns bland andra tvåfaldiga vinnaren av GöteborgsVarvet Worknesh Degefa. Förra året sänkte hon banrekordet med nästan en minut ned till 68.13. Hon har tidigare i år avverkat de 21 097,5 meterna på 66.14, vilket ger henne en fjärdeplats i världsstatistiken. Största favoriten heter Viola Jepchumba, hon är värdsetta i år och höll världsrekordfart i Prag i våras när hon passerade första milen på 30.29, i mål blev det 65.51, en av de bästa tiderna någonsin. Andra utmanare är Angela Tanui (67.16) och  Pascalia Kipkoech (67.17).

  Banrekordet i Varvet är minst sagt hotat. Och det är också mycket troligt att ”superbonusen” på 10 000 euro för första kvinnliga löpare under 68 minuter får betalas ut.

  Även på damsidan så handlar det om en kamp om platser till det svenska halvmaratonlaget till EM i Amsterdam. Och förstås då fighten om SM-medaljerna. För att vara aktuell för EM så måste den aktive vara bland de fem bästa och också springa snabbare än 76.30.

  SPORT Track&Field
  Kan Emma Nordling ta SM-medalj och springa hela vägen in i EM-laget? Arkivbild: Deca Text&Bild

  Frida Lundén, FK Studenterna, har det bästa personliga rekordet efter Isabellah Andersson, men hennes form är dunkel så det känns långt ifrån som ett givet silver för Frida.

  Utmanare finns i Emma Nordling, Enhörna IF, Mikaela Kemppi, Örebro AIK och Josefin Gerdevåg, KFUM Örebro. De båda Hässelbylöparna Louise Wiker och Sanna Mustonen gör också intressanta starter.

  Per Crona, elitansvarig för GöteborgsVarvet, höjer också ett varningens finger för Mölndals Johanna Adolfsson.

  Cecilia Norrbom, Spårvägens FK, Sverige-tvåa i år med 75.17 är inte anmäld. Inte heller Hanna Lindholm, Huddinge AIS, som gjort 76.39 finns med i startlistan. Det finn ett helt koppel med löpare som inte kommer till start av olika anledningar, främst på grund av skadebekymmer. Till exempel Lena Eliasson, Charlotte Karlsson, Therése Olin, Annelie Johansson och Louise Nilsson.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här