Elisabet från Sverige vann Marathon Des Sables

1
    50

Sex dagar och 25 mil i stekheta Saharaöknen. Svenskan Elisabet Barnes vann årets upplaga av Marathon Des Sables – av många ansett som världens hårdaste lopp.

phoca_thumb_l__sam0469_bassedef
    Årets överlägsna vinnare i tuffa Marathon Des Sables – Elisabet Barnes från Sverige.

Den 38-åriga svenskan som sedan många år bor i Storbritannien avverkade de dryga 25 milen på 26 timmar, 42 minuter och 13 sekunder. Elisabet vann damklassen med nästan tre timmars marginal till tvåan. Inräknat männen så slutade hon på 20:e plats. Totalt fullföljde 860 deltagare det extrema ultraloppet i södra Marocko i Saharaöknen.
    Elisabet har vunnit varje etapp och är själv förvånad över framgången. 2012 slutade hon på 15:e plats i samma lopp.

phoca_thumb_l__mg_7767_bassedef
    Hårda miljöer i Saharaöknen i Marocko.

– Min plan har hela tiden varit att genomföra mitt eget lopp och det har jag verkligen gjort. När några konkurrenter satte hög fart från början så brydde jag mig inte. Jag har varit noga med att dricka vatten och äta ordentligt, berättar Elisabet på loppets hemsida.
    Hon kom till Marocko med lätta ben.
    – Ja, jag har inte tränat hårt nära inpå utan sju till tio timmar i veckan och i mars har jag varit upptagen med mycket annat och inte kunnat träna jättemycket. Jag tror att en del andra har kört för hårt nära inpå starten.
    Elisabet siktar närmast på att springa London Marathon under tre timmar.

phoca_thumb_l_etape4-campagnie-mds2015-copyright-43_bassedef
    I herrklassen blev det hemmaseger genom Rachid El Morabity med tiden 20 timmar, 21 minuter och 39 sekunder. Tvåa, 13 minuter och 44 sekunder bakom vinnaren, slutade Sverigebekantingen Abdelkader El Mouaziz, Marocko, som vunnit GöteborgsVarvet. 46-åringen har också segrat i London Marathon (1999) och har gjort 2.06,46 som bäst på maratonsträckan. För El Morabity var det tredje segern i The Marathon Des Sables.
    Årets Marathon Des Sables, det 30:e i ordningen, är inte riktigt slut, återstår gör en välgörenhetsetapp på lördagen som inte påverkar slutställningen.