4 vanligaste problemen som drabbar löpare

0
2686

Vi löpare drabbas ibland av problem som gör att träningen inte riktigt går som vi vill. Här ger vi dig tips på hur du tar hand om de fyra vanligaste problems du kan råka ut för som löpare.
mage

Orolig mage

Löpning orsakar en hel del turbulens i magen runt tarmarna. Under lopp på allt från 10km till maraton kan skakningarna i magpartiet påverka matsmältningen och kan även leda till att du behöver besöka en buske.

När du springer transporteras blod bort från magen till de aktiva musklerna vilket medför att du inte får den stabiliteten i magen som behövs för att hålla allt på plats. För att underlätta att din mage hålls stabil medan du springer är det viktigt att du fyller på med tillräckligt med energi och ge dig själv 2-4 timmars vila innan du tränar för att säkerställa matsmältningen. Ett knep för om du känner dig illamående när du springer är att inta en liten tablett pepparmint. Lätt att ha med sig och kan lösa ditt magproblem.

blasa

Blåsor

Våra fötter får gå igenom en hel del påfrestningar under våra tränings- och tävlingsperoider och blåsor är inte en ovanlig företeelse. Framför allt inte om du har ett par nya skor eller springer i våta förhållanden. Blåsor uppkommer på grund av friktionen mellan foten och skon, och kan variera från lätt irriterande till väldigt plågsamma.

Om du har fått en ny blåsa ska du låta den luftas innan du tar hål på den. Sterilisera en nål genom att hålla den över en öppen eld under 30 sekunder. Därefter sticker du hål på blåsan. Efter att du tömt den på vätskan steriliserar du området runt blåsan och täcker det med ett blåsplåster. För att förhindra att blåsor ska uppkomma är det bra att bära ett par bra löparstrumpor och väl anpassade skor.

skav

Skav

De flesta av oss har känt den brännande känslan på huden när vi går in i duschen efter ett avslutat pass. Skav runt armhåler, innerlår, midja och bröst pågrund av friktion från illasittande eller våta kläder. De vanligaste bovarna är linnet, underkläderna, shortsen, tightsen, sport-BH och pulsmätare.

För att undvika skav ska du använda bra fukttransporterande kläder som håller dig så torr som möjligt när det regnar och när du svettas. Det kan även underlätta om du smörjer in de känsliga partierna innan löpningen för att minska friktionen.

blanagel

Blånagel

Ibland har du en annan färg på dina naglar trots att du inte målat dem. Missfärgning av en tånagel, vanligtvis stortånageln, efter ett långpass eller efter långvarig tuff träning är ganska vanligt bland löpare. En blodblåsa bildas under nageln av övertryck vilket skapar den blåfärgen. Oftast är en blånagel inte smärtsamt och bör lämnas tills det att den trillar av och en ny växer fram. Ibland orsakar dock blånageln riktigt svår smärta och då behöver den tömmas på blod för att minska trycket vilket bör göras av utbildad vårdpersonal.

Blånagel orsakar oftast av försmå skor, och genom att låta tårna ha lite mer utrymme längst fram i skon kan du undvika kommande blånaglar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här