”Robbans” livsviktiga viktresa

0
91

Robert ”Robban” Sander har gått sitt livs viktigaste match. Han har gjort det med hjälp av en hel del löpning.

Viljan i ”Robbans” ansikte går inte att ta miste på. Samma vilja som fick honom att gå ned över 60 kilo. Foto Mikael Grip

– Jag försöker springa tre gånger i veckan. Ofta fem kilometer och ibland sju kilometer. På löpbandet i vinter har jag klarat fem kilometer på 21 minuter och tio kilometer på 43 minuter. Jag vill försöka öka distanserna, men jag har inte kommit dit ännu, berättar ”Robban” när vi träffas på gymmet Fresh Fitness i Norrköping.

”Robban” vann Biggest loser 2015. När inspelningen av tv-programmet startade i september 2014 stod vågen på 148,6 kilo.

– Jag var inte storväxt när jag var liten. Jag sportade en hel del och spelade till exempel fotboll. När jag flyttade hemifrån i 20-årsåldern slutade jag med all idrott och det blev mycket festande samtidigt som jag åt det jag kände för utan att tänka på vad jag stoppade i mig.

12546171_445951565607526_1698950311_o
Till vänster ser ni ”Robban” när viktresan i Biggest loser startade.

En utveckling som gjorde att vikten ökade och det rejält. När vågen visade nästan 150 kilo var ”Robbans” självförtroende om inte kört i botten, så i alla fall väldigt dåligt.

– Jag drog mig undan och satt hemma i lägenheten och åt ännu mera. Det blev en ond cirkel av dåliga vanor.

Vilopulsen låg på 122 slag i minuten och hälsan var vacklande, då kom chansen att delta i Biggest loser.

– Det är jag evigt tacksam för idag. Det är svårt att göra den här resan själv. Där fanns allt för att jag skulle klara av att gå ned i vikt. Först var jag lite nonchalant sedan gick jag in för det till 100 procent.

”Robban” tränar för att delta i Atea Norrköpings Stadslopp även 2016. Foto: Mikael Grip

Nonchalansen gjorde att han var nära att åka ur med en gång. Efter en vecka hade ”Robban” gått ned minst av alla och skickades hem tillsammans med den deltagare som gått ned näst minst.

– Då kände jag att jag var tvungen att ge allt, eller strunta i det. Jag knöt nävarna i byxfickorna och tänkte att nu jävlar kör jag. Jag ville visa alla att jag skulle klara av det, förklarar ”Robban”.

Ett led i träningen var att hans pappa, Göran, körde honom till Finspång. Tre mil från bostaden i Norrköping. Därifrån var det bara för ”Robban” att gå hem.

– Det gjorde jag flera gånger. Riktigt bra träning. Inte minst för psyket, försäkrar 33-åringen med ett leende.

Robert Sander tar sikte mot nya lopp. Foto Mikael Grip
Att springa har blivit en naturlig del av ”Robbans” liv. Foto: Mikael Grip

Efter tre veckors kämpande på hemmaplan var ”Robban” tillbaka i Biggest loser och hade då gått ned 15 kilo. Han besegrade sin motståndare och fick vara kvar.

För lite över ett år sedan, den 12 februari 2015, spelades finalen in. ”Robban” Sander stod som stolt och glad vinnare med en viknedgång på 62,6 kilo eller 42,1 procents minskning jämfört med ingångsvikten.

– Jag var verkligen helt överlycklig, vilken känsla! Det var jäkligt kämpigt och mycket svett bakom de siffrorna, men det var också något jag var tvungen att göra. När jag ser tillbaka på hur jag såg ut och mådde förut så känns det inte som jag. Det här är ju jag. I början fick jag titta mig i spegeln många gånger per dag för att förstå att det var sant. Jag har verkligen vunnit tillbaka mitt liv, poängterar ”Robban”.

Personlige tränaren Adde Hammarberg håller koll på ”Robban”. Foto Mikael Grip

Just nu arbetar ”Robban” som säljare, men i framtiden finns en dröm att jobba som personlig tränare.

– Ja, det känns som att jag skulle passa i den rollen. Jag vet en del om vad som krävs och har lärt mig mycket genom min egen resa.

Ett lopp har också klarats av. Atea Norrköpings Stadslopp mildistans den 15 augusti förra året.

– Det blev en tid strax under en timme. Jag hade med en kompis och var nog inte tillräckligt självisk. Jag hade krafter kvar i mål. Nästa gång ska jag vara mer självisk, förklarar ”Robban” och skrattar.

Styrketräning är också en viktig del i ”Robbans” träning. Han lägger hantlar på imponerande 30 kilo i händerna och pressar på. Att viljan finns där syns i ögonen.

– Jag har behållit vikten och väger mellan 87-88 kilo. Det är jag nöjd med och det är där jag vill vara, säger ”Robban” innan han ger allt igen med hantlarna. Löpningen ger mig ro och jag har lärt mig att tycka om att springa och ta in det som händer runt omkring. Löpningen blir ett sätt att koppla av.

Han lovar att springa Atea Norrköpings Stadslopp den 20 augusti 2016.

– Vore kul att klara milen under 50 minuter. Jag får sikta på det, berättar ”Robban” innan personlige tränaren Adde Hammarberg pushar på sin adept igen för ett nytt set med de tunga vikterna.

DSC_0250
”Robban” kutar på löpbandet hos favoritgymmet Fresh Fitness i Norrköping. Foto: Mikael Grip

”Robbans” kost

Jag äter en sund och balanserad kost. Viktigt att man inte blir alltför manisk åt varken det ena eller andra hållet. I veckorna är jag rätt strikt vad gäller ”godsaker”, men på helgerna unnar jag mig gärna något gott i matväg eller någon öl. Även om man gör en viktresa får man inte glömma bort att leva samtidigt. Typisk måltid är till exempel 200 gram lax eller kyckling med sallad eller rotfrukter i ugn. Två-tre ägg till frukost. Jag undviker fabrikerad mat och försöker hålla nere kolhydraterna i veckorna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här