Abeba Aregawi avstängd för misstanke om dopning

  0
  48

  Svensk Friidrott och IAAF meddelade på måndagen att Abeba Aregawi tillsvidare är avstängd och är under utredning för misstanke om dopningsförseelse.

  Abeba AREGAWI ASN5431
  Abeba Aregawi är misstänkt för dopning efter att a-provet visat spår av ett förbjudet preparat. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Vid ett dopningsprov gjort av IAAF har världsstjärnan Abeba Aregawi testats positivt för en förbjuden substans som ännu inte är namngiven. Testet ska vara gjort i Etiopiens huvudstad Addis Abeba under början av 2016.

  – Det är med bestörtning och med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska Friidrottsförbundet.

  – Vi tar totalt avstånd från alla former av fusk, dopning och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och det här är helt oacceptabelt, berättar Olsson.
  I en intervju med Aftonbladet tar Olsson i lite mer och säger:
  – Nu får det fan vara nog!

  Efter a-provet har den aktive gått med på en avstängning tillsvidare. Abeba Aregawi har förklarat till förbundskapten Karin Torneklint att hon är oskyldig till dopningsanklagelserna och har också begärt att få en analys av b-provet, vilket kommer att göras inom kort.

  I ett pressmeddelande står det att: ”På grund av sekretess i ärendet kan inte fler upplysningar lämnas för tillfället. Svenska Friidrottsförbundet kommer så snart det är möjligt att offentliggöra mer information”.
  25-åriga Abeba Aregawi är en född i Etiopien och tävlar sedan hösten 2012 för Sverige. 2013 vann hon guld på sin specialdistans 1 500 meter både på inomhus-EM i Göteborg och på VM i Moskva.
  Sedan 2011 tävlar hon för Hammarby Friidrott. Abeba har gjort sig känd för att träna och tävla väldigt lite i Sverige. Abeba Aregawi förlorar sitt ekonomiska stöd från Sveriges olympiska kommitté med omedelbar verkan och SOK drar också tillbaka OS-uttagningen.
  800-meterstalangen Andreas Almgren, som bloggar här på Springlfa.se, säger till Aftonbladet:
  – Klart man är besviken. Hon var jättetrevlig under VM och det är klart väldigt jobbigt att det händer. Man blir ledsen, men även förbannad. Jag håller på med en gren där dopning är väldigt utslagsgivande och man tänker så klart på hur många som kan vara dopade i ens egen gren.
  Abeba Aregawi riskerar avstängning i fyra år om hon fälls för dopning. Att resultaten från a-och b-proven ger olika utslag är ytterst sällsynt.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här