Åldersgradering

Gunnar Durén  
safe_image

Foto: Colm O’Callaghan

Hösten som årstid väcker ofta vemod. Över den bortblåsta soliga sommaren. Över att ännu ett år snart är förbi. Över att mörkret sänker sig över vardagskvällarna. Över att vi går mot en kylig årstid. Över att det är som längst till våren och ljuset nu. Över ännu några grå strån i skägget. I omstarten efter säsongsvilan även över den åtminstone tillfälligt förlorade Formen, den vi alla söker, vårdar, efterlängtar eller suckande minns. Den där oansträngda lättheten, svårfångad som Kvicken i Quidditch, med vilken vi överträffar våra personbästan och flyttar gränsen för vad som är möjligt.

För egen del har jag, som nybörjare i medelåldern, haft en uppskjuten högprestationsfas och kunnat leva i illusionen av evig ungdomlig utveckling, som om naturlagarna inte gällde mig. Men när tiden börjat komma ifatt även mig och odödlighetsmanteln ramlat på sned behöver jag hitta ett nytt och för mig mer relevant perspektiv. Annars kommer löpningen tappa den lyskraft och inspirationsförmåga som jag så väl behöver för att ta mig igenom höstens tuffa träningspass, stretandet längs gatlyktsupplysta huvudleder i fuktig reflexväst och motvindsbrus utanför löparmössan. För ärligt talat, det går inte snabbare nu…

Det är här åldergraderingen kommer in, som en trösterik kalibrering av min prestation relaterad till min aktuella ålder. En vaccinering mot det sluttande planet av ständigt förnyade personsämstanoteringar. För fastän det går lite sämre, så kan det gå lite bättre.

Så här skriver New York Road Runners om åldersgradering:

” Age-grading

Our results also include each finisher’s age-graded place, time, and performance percentage: Each runner’s time is adjusted to that of an open-division participant using a factor for age and gender. For a more detailed overview of age-grading, please refer to this article on age-grading standards. Age-graded percentage is the ratio of a world-class time for a runner’s age and gender divided by the runner’s actual time; 100% is approximately world-record level, 90% is world class, 80% is national class, and 70% is regional class. Age-graded results are provided to allow participants to compare themselves to these standards and to other runners; they don’t affect race awards.”

Här finns den artikel som man refererar till:

http://www.eliteracingsystems.com/2007_roadraces_results/agegrade.html

Så vad innebär det här för mig? Jo, t ex att min i mina ögon ganska mediokra insats på Parkrun Hagas 5 km-bana, nästan prick en minut sämre än mitt terräng-pb på 5 km i Ursvik satt för ett par år sedan, plötsligt lyfte upp mig till toppen av Parkrun Hagas åldersgraderingsliga. Inte så pjåkigt ändå, trots allt? Min segertid i M50-klassen i New Balance 5th Avenue Mile nyligen var, trots ett ”taktiklopp”, på den åldergraderade nivån 88,70%. Och mitt pers på 800 meter som 51-åring, 1:59.69 hela 97.98%. Då kan jag genast med lite mer högburet huvud ge mig i kast med ännu en vecka av motigt krafsande i Järvafältets grusbackar, muskelsmärtande långintervaller och utmanande plyometriska krumbukter i Grimstatrappan. En är inte så tokig ändå. En kan fortfarande.

åldersgraderingsligan

För alla som tränar vill väl känna att träningen gör nytta, att den är utvecklande, att den gör en på något sätt bättre. Det finns ju alltid det teoretiska, otränade jaget att ta till och jämföra sig med. Men med åldersgradering får vi en åldersrelaterad mätsticka som ger en mer rättvis jämförelse än bara det absoluta resultatet. På samma sätt som vi har särskilda tävlingsklasser för män och kvinnor, ungdomar, juniorer och veteraner, har vi här en klocka som går i takt med livet. En hjälp att förflytta fokus från igår till idag. Något annat påverkbart än nuet finns hur som helst inte.

Fick mig att tänka på låten Pastime paradise från Stevie Wonders underbara och tidlösa album Songs in the key of life. Från den har jag hämtat mycket inspiration genom åren.

PS. Hagaparkens Parkrun rekommenderas å det varmaste. Trevligt, roligt, enkelt och – gratis! Förhandsregistrering på webben (www.parkrun.se/haga) endast en gång. Sedan är det bara att infinna sig med utskriften av sin personliga streckkod på plats: vid tennisbanorna vid Hagaparken kl 09:30 alla lördagar.

 

Djupare version av artikeln om åldersgradering av Alan Jones

http://www.runscore.com/Alan/AgeGrade.html

Den åldersgraderingskalkylator jag använt för min 800 m-tid

http://www.howardgrubb.co.uk/athletics/wmalookup06.html

 

 Dela på Facebook