Är det farligt att äta Aromat?

2
4606

Professionella tränaren och kostrådgivaren Madeleine Rybeck svarar på läsarnas frågor kring löpning, styrketräning och kost.
kostexperten

Veckans fråga

Hej!
Jag undrar om kryddan Aromat är onyttig att använda och något som man helst ska undvika? Och om det i sådana fall finns något som du kan rekommendera istället? Jag brukar oftast använda Aromat till äggmackor dagligen till frukost.

Svar

Hej!
Ja det stämmer att Aromat inte är så hälsosamt för oss. Det beror på att det innehåller glutamat, ett ämne som sägs kunna ge både huvudvärk, svettningar och allvarligare skador som fosterskador och depressioner. Vad som är fakta och överdrifter här är svårt att svara exakt på, givetvis handlar det mycket om vilka mängder vi får i oss.

Livsmedelsverket säger att ”Glutamat i de mängder som används i mat innebär ingen risk för hälsan” och då får vi nog tro på det. Personligen väljer jag att avstå då jag inte ser att jag behöver få i mig ämnet på något sätt och därför tar det säkra före det osäkra. Jag föredrar generellt så naturlig mat som möjligt utan tillsatser och smakförstärkare.

Alternativ till Aromat är då andra kryddor och kryddblandningar utan glutamat, då kan du känna dig helt lugn.

Ställ din fråga till Madeleine

Har du någon fråga som rör kost och träning. Ställ den till vår expert Madeleine Rybeck.

    2 KOMMENTARER

    1. Att msg skulle vara farligt är trams, rasistisk propaganda från USA. Glutamat förekommer naturligt i nästan allting, svamp, tomat, kött etc. Kan vi låta denna myten dö?

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här