David Nilsson: ”Det var nu det skulle smälla”!

0
462

Utifrån kanske det kom som lite av en skräll att David Nilsson knäckte det svenska rekordet på halvmaraton just nu. Men själv har han haft loppet i Japan planerat i många månader.

David Nilsson fick till den rätta känslan och kunde knäcka det svenska rekordet i halvmaraton. Arkivbild: Mikael Grip

– När jag satt på en bar på Östermalm med Brett Lamer, Yuki Kawauchis manager, efter att jag harat Stockholm Marathon, bestämde jag mig för att springa loppet i Japan, berättar David.

Du startade hårt och hängde med i tätklungan som passerade fem kilometer på 14.32 och tio kilometer på 29.07!

– Känslan första tio kilometerna var mycket bra. Jag passerade blott ett par sekunder från mitt personliga rekord på tio kilometer. Sedan splittrades klungan upp vid tolv kilometer och jag fick jobba mig ikapp den japanska rekordhållaren Yuta Shitara på egen hand. Det var ett mycket tufft skede i loppet.

Var planen innan loppet att slå Micke Ekvalls svenska rekord 1.02.29 från halvmaraton-VM 2014?

– Ja, det var det. Men jag hade bestämt mig för att vara nöjd med en tid under 1.03 och åtminstone halvnöjd med ett ”pers”. Allt annat var svårt att veta hur jag skulle reagera på, då planen i ett halvår har varit att smälla till just här i Japan.

Du hade gjort 1.03.34 som bäst innan loppet i Japan, så en förbättring med 1,5 minut är inte orimlig. Men utifrån känns det ändå lite överraskande att du slog rekordet just nu. Toppformen har inte verkat vara riktigt där.

– Själv är jag inte så överraskad. Av erfarenhet vet jag att jag kan höja mig när det gäller och oftast har jag en till två sådana prestationer per år. I höst har jag inte fått på just den känslan, så visste att det bara var en tidsfråga.

David Nilsson i Högby IF:s röda linne. Arkivbild: Deca Text&Bild

Det nya svenska rekordet på de 21 097,5 meterna lyder 1.02.09 vilket ger en snittfart av 2.56 minuter/kilometer. Hur tänker du framåt när det gäller distanser och kommande lopp?

– Till att börja med tänker jag springa Kumamoto Kota 10-miles (16,1 km) 2 december i södra Japan. Målsättningen där blir att försöka slå Walther af Donners Sverigebästatid på distansen, som lyder 48.34, från ett lopp i Verona, Italien 1993. Efter det blir det fullt fokus mot terräng-EM i Holland.

Har du ändrat något i din träning i höst just för att vara i toppform till Ageo halfmarathon?

– Jag körde fler kvalitetspass i oktober. 14 kvalitetspass på 15 dagar. Vanligtvis har jag legat på fem-sex kvalitespass de veckorna. Under november har jag bara kört på som vanligt och tävlat varje helg.

Två grymma svenska löpare, där nu Mikael Ekvall,  blivit av med det svenska rekordet till landslagskompisen David Nilsson. Arkivbild: Deca Text&Bild

Om det blir någon mer halvmara eller mara i framtiden, lämnar David fritt för tolkning.

– Kanske har jag gjort min sista halvmara i livet, vi får se. Maraton är inget jag känt mig psykologiskt redo för de senaste 1,5 åren. Om det väl börjar komma tillbaka, ska jag överväga för-respektive nackdelar nästa år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här