David vill vinna Grabbhalvan i Peking

0
99

Grabbhalvan är ett klassiskt motionslopp som funnits länge. 20 maj är det åter dags för fem snabba kilometer i Norrköping. Springlfa.se har tagit pulsen på tävlingsledaren Björn Gustavson.

DSC_5978
Starten för Grabbhalvan 2014. Arkivbild: Frida Södermark

Vad är nytt i Grabbhalvan i år jämfört med förra året?
– I år inför vi prispengar för att sporra lokala talanger att satsa på Grabbhalvan, friidrott och löpning och få uppmärksamhet i media men även locka elitlöpare från hela landet och sätta Grabbhalvan på löparkartan igen. När det gäller banan är vi tvungna att dra om slutdelen på grund av ett reparationsarbete på riksbron över strömmen. Så avslutningen blir lite tuffare med lätt uppför.
Antar att det är 5 kilometer som gäller?
– Ja, det är 5 km vi håller oss till för att vem som helst, tränad som otränad ska våga, klara att ställa upp.
Är det fortfarande en flack och lättlöpt bana?
– Ja, det måste vi säga och med omväxlande asfalt, grus i parkmiljö och utmed Strömmen.
Hur gör ni för att marknadsföra loppet och locka ut Norrköpingsgrabbarna att kuta Grabbhalvan?
– Vi marknadsför oss genom utskickade inbjudningar, vår webbsida, Facebook, tidningsannonser och bildskärmar på stan´. Vi har inlett ett samarbete med gratistidningen Norrköpings Magazinet som hjälper oss nå ut med detta.

DSC_5988
Anton Danielson vann både backpriset och själva loppet förra året. I år får han med all säkerhet tuffare motstånd. Arkivbild: Frida Södermark

Blir det ett backpris även i år?
– Ja, och det blir en fin överraskning.
Hur många deltagare siktar ni på?
– 1 500 i Norrköping och 1 200 i Örebro där vi inlett ett samarbete med KFUM Örebro Friidrott .
Hur ser det ut på elitsidan? Några vassa namn anmälda?
– Det vet du bättre än mig, det är du som hjälpt till att få hit dem:)
Sant: Artikelförfattaren har varit i kontakt med Sveriges snabbaste maratonlöpare i år (2.17,19) och VM-klare David Nilsson, Högby IF, som kommer att springa Grabbhalvan. David har fått ett riktigt lyft i år och är också Sverigebäst på halvmaran med 1.04,11. På meritlistan finns också två SM-silver och ett SM-brons på maratonsträckan. David har faktiskt vunnit Grabbhalvan i Sveriges Peking en gång i tiden, typ 2006 eller 2007. Anders Kleist, IK Akele, bor i Norrköpings kommun, dit även skogarna i Kolmården hör. Anders, Sveriges snabbaste halvmaratonlöpare 2013, kommer med all säkerhet ge allt på hemmaplan. Mister Grabbhalvan själv, Anton Danielson, numera tävlandes för Malmö AI, visade fin form i SM-milen där han slutade sjua med 30.07. Anton har vunnit Grabbhalvan fem gånger och siktar på start och seger även den här gången.

David Nilsson 7
David Nilsson har i år sprungit under kvalgränsen 2.18 på maratonsträckan och kan rikta in sig på en start i VM i Peking i augusti. Först vill han vinna Grabbhalvan i ett annat Peking. Arkivbild: Mikael Grip

Vad får man som motionär efter målgång?
– Alla deltagare får det numera klassiska Grabbhalvan glaset, dryck och bananer. Dessutom lottar vi ut fina priser på startnumren. Vi har även en lagtävling för 5-mannalag med bäst sammanlagd tid där det finns fina priser att vinna för de främsta.
Är det fortfarande avslutning med den läckra målgången inne i Stadium Arena?
– Ja
Varför ska jag enligt dig springa Grabbhalvan?
– Som motionär är det lagom långt för att det ska vara loppet där man kan utmana grannen eller jobbarkompisen och slå vad om vem som är bäst. Eliten får en bana där det går att göra riktigt bra tider och bra media bevakning med hjälp av lokala medier och tidningen Springs och Mikael Grips suveräna bevakning av loppet på plats. Loppets start och målområde vid moderna fina Stadium Arena med alla faciliteter och servering, de vackra miljöerna loppet går genom och möjligheter för företag att ställa upp egna tält.
Lycka till med arrangemanget 20 maj!
– Tackar.

Till Grabbhalvans hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här