Etiopisk seger och skön kompislöpning i Kalmar Malkars

0
205

Nermer Dameshu, från Etiopien, höll sig kall i det ruskiga vädret, satte in stöten i rätt läge och vann Kalmar Malkars halvmaraton.

_DSC1385
Rena höstvädret slog till i Kalmar mitt under halvmaran. Här vid tio kilometer klyver loppets femma (383) och tvåa (382) vind och regn medan slutlige vinnaren Nermer Dameshu (562) lugnt dricker vatten i hyggligt skydd av sina konkurrenter. Foto: Mikael Grip

– Jag är nöjd. Min första seger på svensk mark. Mycket bättre än igår kväll, sa Nermer och syftade på sjätteplatsen i Trosa Stadslopp.

Halvmaraton passar honom bättre. Segertiden i Kalmar skrevs till 1.07,39

– Ja, så är det. Jag har gjort 1.03, men det var svårt att springa fort idag. En flack bana, men inget vidare väder, berättade Nermer.

Tvåa slutade Ashalew Meketa, även han från Etiopien, med 1.07,52. Yared Admasu, Hälle IF, tog hand om tredjeplatsen med 1.09,02.

_DSC1551
Segraren Nermer Dameshu i mål under överseende av tävlingsledaren Calle Nilsson till vänster. Foto: Mikael Grip

När starten gick klockan 15 så tilltog regnet och det öste ned ett bra tag innan det lättade upp något efter cirka en timme.

– Regnet störde mig inte så mycket, men självklart är det inte optimalt, tyckte det lokala hoppet Anton Rehn, från arrangörsklubben Högby IF.

Anton sprang på fredagskvällen ett 5 000-meterslopp på bana i Göteborg där han slog nytt personligt rekord med 15.09, en sänkning med tio sekunder.

– Ett ganska ryckigt lopp, där jag hade hoppats på lite mer, konstaterade 24-åringen som gjorde starka 1.08,47 i GöteborgsVarvet tidigare i våras.

– Den tiden förstod jag att jag inte skulle ha en chans att klara idag. Efter loppet igår så har jag ätit och sovit dåligt. Det var verkligen ingen bra uppladdning.

_DSC1395
Hemmalöparen Anton Rehn var inte långt efter täten fram till halva distansen. Foto: Mikael Grip

Men vid vätskekontrollen vid cirka tio kilometer var han bara ett fåtal sekunder efter täten.

– Ja, det gick bra dit ungefär. Mellan 12 och 18 kilometer tappade jag gnistan. Sedan såg jag att Fred Grönwall började plocka sekunder på mig. Då fick jag skärpa mig och avsluta snyggt, berättade Anton som fick 1.11,04, vilket räckte till en sjundeplats på de 21 097,5 meterna.

_DSC1584
Fred Grönwall (599) plockade sekunder på Anton Rehn under slutdelen av Kalmar Malkars, men Anton kunde hålla undan. Foto: Mikael Grip

Fred Grönwall, snabbaste herrlöpare på Gotland när det gäller halvmaraton, var två sekunder bakom Anton Rehn på åttondeplats.

– Jag släppte rätt mycket på Anton i början, men plockade en hel del på slutet. Det var kul, speciella förhållanden med ösregn. Hade det varit en kilometer till så hade jag nog tagit honom, sa Fred med ett leende.

_DSC1614
”Nästa gång du Anton”! ”Ja, ja, säkert lycka till”. Eller så pratade Fred och Anton om något helt annat. Foto: Mikael Grip

Daniel Johansson och Joel Grönwall gjorde gemensam sak in över upploppet och sprang under målskynket hand i hand på goda tiden 1.19 blankt, vilket räckte till 15:e plats.

– Vi hade jobbat och kämpat tillsammans hela vägen, så båda kände att det var rätt grej att göra på slutet, sa en mycket nöjd Daniel som dessutom gillade regnet och vinden som ibland friskade i.

– Perfekt, både regnet och vinden hjälpte oss, menade han.

_DSC1434
Daniel Johansson och Joel Grönwall hjälptes åt hela vägen på de regntunga 21 097,5 meterna. Foto: Mikael Grip
_DSC1635
Daniel och Joel i mål på 1.19 efter ett gemensamt uppdrag från start till mål. Foto: Mikael Grip

Fjärde upplagan av Kalmar Malkars lockade cirka 500 startande, där de flesta sprang halvmaran, men där det också var premiär för ett nytt femkilometerslopp utan tidtagning.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här