Här är favoriterna inför SM-Milen

0
23

Nu på lördag är det dags för den andra upplagan av SM-Milen. 10 km landsvägslöpning är troligtvis den gren inom friidrotten som har allra flest deltagare under ett år. Trots det var det först förra året som det svenska mästerskapet på 10 km landsvägslöpning infördes. Premiären gick precis som i år i Malmö på en snabb och flack bana i de centrala delarna av staden.

Starten av SM-Milen 2014

De första historiska mästarna i seniorklasserna blev Hälles Ababa Lama som spurtvann mot klubbkamratet Mustafa Mohamed och Frida Lundén från Studenterna som vann med nästan 20 sekunder.

Förra årets trea på SM-Milen är favorit till årets seger

Varken Ababa eller Mustafa står på startlinjen på lördag. Istället är förra årets trea Johan Larsson, Strömstad LK favorit. Johan sprang nu i helgen hem Skånes öppna DM på distansen med tiden 29:34. En annan skåning kan nu bli hårdaste konkurrenten – Staffan Ek, Huddinge AIS som är 1500m-specialist men har visat kapacitet även på längre distanser. Exempelvis sprang Staffan hem 5000m på Finnkampen 2014, och han har även varit tvåa bakom Johan Larsson på Lundaloppet.

Läs mer: Ababa Lama spurtslog ”Musse” och vann SM-milen
Läs mer: Snabbt damlopp när Frida Lundén vann SM-milen

Frida Lundéns målgång SM-Milen 2014

SM-milens regerande mästaren får det tufft

Det blir en tuff utmaning för Frida att försvara sin titel ifrån förra året. På startlinjen står bland annat svenska rekordhållaren Isabellah Andersson (Hässelby), vårens utropstecken Sarah Lahti (Hässelby) och silvermedaljören på 3000m hinder från EM förra året – Charlotta Fougberg (Ullevi).

Läs mer: Toppad Sarah slog till igen
Läs mer: Smygpremiär av 24 timmar med Charlotta Fougberg

Favoriten Isabellah visade att förra sommarens skadeproblemen nu ligger bakom henne när hon sprang in på 1:11 på Berlin halvmaraton. Milen passerades på 33:31.

Sarah och Isabellah under Europacupen för klubblag

Sarah som nu bor i Holland har under våren sprungit ännu snabbare än så på 10 km. Först 33:06 för tre veckor sedan och så 32:58 för två veckors sedan. Isabellah och Sarah möttes i Europacupen för klubblag i terränglöpning under våren och där visade Sarah starkast form och var några sekunder före. Sarah har även fördel mot Charlotta Fougberg. Senast de möttes handlade det dock om 3000m inomhus på SM men där spurtslog Sarah Charlotta.

Här finner du hela startlistan till SM-Milen 2015.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här