Framgångsfaktorer

0
109

Sedan mitt senaste blogginlägg i slutet av augusti har jag återhämtat mig ännu mer i och idag skulle jag vilja säga att jag är helt återställd. Formen är på uppåtgående och även om jag hade högre förhoppningar än en 5:e plats på terräng SM 12km så får jag vara nöjd med att vara tillbaka och kunna prestera igen. Känslan var inget vidare under loppet och jag fick bita i hela vägen för att nå femteplatsen.

Idag fick jag besked att jag är uttagen att representera Sverige på Nordiska Mästerskapen i Göteborg den 7:e november och där hoppas att jag att känslan är bättre än den var på SM. Jag upplever att formen egentligen är bättre än vad jag presterade på SM men ibland har man inte riktigt dagen. Sen handlar terrängen mycket om vad det är för typ av bana. Vissa banor passar bättre för vissa typer av löpare och med mitt korta löpsteg så får jag ofta problem när det är längre utförslöpningar vilket det var på terräng SM. Å andra sidan skall man kunna springa bra oavsett bana men det kan vara en förklaring till varför det ibland kan skilja förvånansvärt mycket mellan olika löpare från ett uttagningslopp till själva Mästerskapet. Ett exempel på det är ifrån förra året när Alexander Palm var långt efter mig och Ekvall på 12km på SM men som sedan slog både Ekvall och mig och slutade på en mycket stark 2:a plats på NM i Finland.

Johan Larsson, Strömstads LK, femma herrarns 12 kilometer,

12km på Terräng-SM i Uddevalla.

Från och med måndag i nästa vecka börja jag min nya tjänst som enhetsadministratör. Det nya jobbet innebär lägre lön men mycket mindre ansvar än mitt nuvarande arbete som enhetschef och framförallt kommer det ge mig tid till extra återhämtning och jag kommer att kunna sluta när jag skall sluta och inte en-till två timmar senare vilket har varit alltför vanligt de 5,5 år som jag har arbetat som chef. Dessutom kommer jag att ha möjlighet att åka på ett fyra veckor långt träningsläger varje vinter vilket jag har velat länge men inte kunnat göra med anledning av mitt arbete. Jag kommer nu att ha den tid som krävs för att kunna blogga mer frekvent och målsättningen är att skriva ett inlägga varannan vecka. Jag kommer att lägga upp mina blogginlägg utifrån olika teman med fokus på träning men även kost, sömn och andra viktiga faktorer som jag tror bidrar till att gör en till en bättre löpare.

De senaste två månaderna har träningen successivt gått bättre och fokus har legat mycket på att få in mer fart i träningen. Jag har kört flera fartpass där jag till exempel har kört 10k med tryck i en kilometer för att sedan flyta i en 1km. I vissa av passen har snittiden per kilometer blivit ner mot 3.05 där de snabba har gått på 2.50-3.00. Jag är väldigt bekväm i farter kring 3.00 men känner att jag behöver köra mycket fart för att pressa ner bekvämlighetszonen till en bit under 3.00. Kan jag göra det så räcker det långt med min motor och goda löpekonomi. Här kommer ett axblock av de kvalitetspass jag kört den sista tiden:

  • 10km tryck varannan km, flyt varannan. 10km
  • 8km med tryck i 30 sek och sedan flyt i 30 sek.
  • 8km med tryck i 60 sek och sedan flyt i 30 sek.
  • 9x2minuter 60 sek vila +1000m
  • 5x2000m 60 sek vila
  • 5km tröskel+10x1min
  • 10x500m bana
  • Tröskel 10, 13 och 15km
  • Långpass 30km i 3.40 fart
  • Två snabbdistanser 10 km på gräs och grusvägar med kupering.

Jag har snittat cirka 15mil/vecka de senaste 8 veckorna och snittat två-tre alternativpass per vecka utöver det. Jag har kört framförallt vattenlöpning men även något pass på crosstrainern. Jag har upplevt att den alternativa träningen har gett mig bra återhämtning vilket har gjort att jag har haft pigga ben på kvalitetspassen.

Jag har fått vara skadefri och frisk vilket jag är otroligt tacksam för. Förra året hade jag inte en enda löparfri dag vilket alltså innebär att jag inte hade en enda sjukdag under 2014 (springer aldrig när jag är sjuk). Anledningen till att jag håller mig frisk beror på att jag är noga med sömnen och kosten (bortsett ifrån i våras och början av sommaren då jag åt för lite. Se tidigare blogginlägg ifrån i somras). Jag är mycket noga med handhygien och använder handsprit innan jag till exempel äter ett äpple. Jag förundras över hur vissa personer till exempel kan gå på stan och ta på knapparna på bankomater i pengar etc. utan att göra rent händer innan de äter. Visst är det inte bra att inte utsätta kroppen för vissa bakterier och virus eftersom det bygger upp immunförsvaret men nog tjänar man på att göra rent händerna när man har tagit på ställen där det finns mycket virus och bakterier.

Jag använder flitigt ColdZyme sedan två år tillbaka och upplever att det har fungerat dels som förebyggande mot förkylningar men även som något som förkortar sjukdomsperioderna så att jag kan vara åter i träning redan efter två-tre vilodagar. Jag rekommenderar alla att prova ColdZyme och för er som är intresserad att läsa mer om hur produkten fungerar så klicka gärna på länkarna nedan.

http://www.coldzyme.se/

https://www.youtube.com/watch?v=b3AKWchx3uE

http://www.mynewsdesk.com/se/enzymatica-ab/pressreleases/elitidrottare-mycket-noejda-med-anvaendning-av-coldzyme-r-munspray-756212

https://www.youtube.com/watch?v=g_xTfRyAw6A

Coldzyme

Jag använder också regelbundet mightysports kosttillskott där Daily (vitamintillskott), Barley Grass (koncentrerat korngräs), omega 3 och magnesium intages dagligen och där Beet Boost (rödbetspulver), energibars och sportdryck samt extra D-vitamin intas vid behov. Detta tillsammans med en allsidig kost har också bidragit till att jag har hållit mig frisk sista tiden och att träningen och återhämtningen har fungerat optimalt. För er som vill testa mightysports produkter kan jag ge 20% rabatt och för att nyttja rabatten går ni in på www.mightysport.se, lägger en beställning och skriver in johan20 under rabattkoden vid betalningen.

Mighty sport

Om två veckor är det NM i Göteborg och fram till dess hoppas jag kunna vässa formen ytterligare. Efter NM kommer ett nytt inlägg där jag kommer att berätta om loppet samt gå in på något specifikt tema mer på djupet.

Ha det gott fram till dess alla löparvänner!

 

 

 

 

 

 

Föregående artikelLöparäventyret i Montenegro
Nästa artikelPå söndag smäller det!
Vägen mot nya mål och bättre tider Namn: Johan Larsson. Född: 1983. Bor: Malmö Klubb: MAI. Tränare: Daniel Ekman. Arbetar: Sektionschef vård och omsorg. Familj: Singel. Meriter: Nordic Challenge 2:a 10 000m bana 2015. NM-terräng: 7:a 2012, 4:a 2013, 6:a 2014 och lagguld 2015.Två SM-silver halvmaraton 2014 och 2015. Brons SM landsväg 2014 och silver SM landsväg 2015. Vann Emeritageloppet 2014. 5:a Finnkampen 2014. 1:a Pisa Marathon 2018. Personliga rekord: 29.11,83 10 000m bana 2015, Halvmaraton 1.05,03 2015. Maraton 2.16.14. Favoritsträcka: Halvmaraton/maraton Roligaste löparminne: 2:a Nordic Challenge på personliga rekordet 29.11,83. Segern i Emeritageloppet var också stort. Segern i Pisa Marathon. Vill med löpningen: Nå min fulla potential.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här