Grips hårdtest av Garmin Solar Instinct

  0
  1349

  Nu har jag hårdtestat Garmin Solar Instinct i två månader. Det är en fantastisk klocka, med mer finesser än vad jag behöver och jag gillar finesser.

  Det har varit en spännande resa att lära känna Garmin Solar Instinct.

  En finess som hörs på namnet är att det under glaset ligger genomskinliga solceller som förlänger batteritiden vid soljus. Nu är inte batteritiden dålig utan solens hjälp, typ 24 dagar duger gott (Har man GPS:en på kontinuerligt sjunker batteritiden till 70 timmar, men vem har det?). Att dubbla batteritiden med solens hjälp är förstås inte fel. Även om batteriet är självuppladdande med solens hjälp, så krävs det att klockan är i solen tre timmar om dagen i hyfsat starkt solsken, tänk en bra sommardag. Och här i Sverige på vintern, när solen är svagare om den ens är framme överhuvudtaget, så gör inte solcellerna någon större nytta. Men som skrivet, batteritiden är mycket bra utan solens strålar, så solhjälp kännes mer som en kul bonus. Du kan om du vill också få en notis tio minuter innan solen går ned.

  Den solgula färgen känns självklar.

  Vikten på 53 gram skrämmer inte mig, men visst väger den mer än de allra tunnaste löparklockorna. Klockan hittar som brukligt är numera, GPS:en direkt. Modellen finns i flera olika färger och den som jag testar är estetiskt, både vacker och tuff i sin mörkgula färg. Den sitter snyggt på armleden. Visst måste väl solgul vara den rätta färgen till den här typen av klocka?

  Det finns ”galet” många startlägen att sätta klockan i. För mig räcker det med löpning utomhus, löpning inomhus, löpband, traillöpning, mountainbike och cykling utomhus. Annars finns det heltäckning för alla möjliga aktiviteter. Vad sägs om gång, vandring, klättring, cykling inne, simbassäng, simning öppet vatten, skidåkning, snowboard, längdskidåkning, kajak, SUP, rodd utomhus, rodd inomhus, styrka, yoga, crosstrainer, trappmaskin, trappsteg, båt, jakt och fiske ???!!

  Solens upp- och nedgång finns att få som information på klockan.

  Kanske är Garmin Solar Instinct mer ämnad för äventyrare som ger sig ut på långa vandringar. Den är stryktålig och tål vattendjup ner till 100 meter.  I klockan finns tyvärr inga funktioner för Vo2 Max, återhämtning eller träningseffekt som du hittar i billigare Garminklockor. Däremot ska du på långvandring så är Garmin Solar Instinct en perfekt klocka med mängder av hjälpmedel, som till exempel navigation och kompass, för en säker tur på berget eller i skogen. Men för den renodlade löparen är det väl mycket som inte behövs. Men det går förstås att bortse ifrån.

  Än så länge har jag inte träffat på en enda klocka som tar min puls rätt genom pulsmätning direkt på klockan via handleden. Garmin Solar Instinct är inget undantag. Idag sprang jag ett hårt testlopp på tio kilometer, där jag gick på max alternativt rött uppför en brant backe. Min maxpuls enligt klockan blev 144 slag/min. Inte särskilt troligt. Jo, jag satte klockan en bit upp på handleden och drog åt hårt, men spelar ingen roll. Den visar inte rätt. Däremot visar den min vilopuls rätt, så något händer när tempot vrids upp. Nåja, för mig som aldrig varit särskilt intresserad av pulsträning, utan mer går på känsla, så spelar det inte så stor roll.

  Vem behöver en löparklocka på löpbandet? Jo, jag. Då kan jag logga mina data till Strava, även från löpbandet. Världsklass! Jag körde 5×1000 m i 17 km/h och den visade för långsam tid och för kort distans. Enligt löpbandet hade jag 3.32 min/km i snitt och klockan visade 3.58 min/km. Har bara testat det en gång, så kan vara jag som kalibrerat fel. Men funkar det, så är det en bra och rolig grej.

  Blåtanden och uppkopplingen fungerar episkt bra mellan klockan och mitt Stravakonto och Garmin Connect. Överföringen går blixtsnabbt och förstås trådlöst. Det går att få textmeddelanden från telefonen till klockan om man vill, men personligen tycker jag mest den funktionen är störande. Garmin Solar Instinct går att hitta för strax under 4 000 kronor och är i mitt tycke ett vettigt köp för den som håller på med väldigt många idrotter. Men för den renodlade löparen kan det finnas smartare och mer prisvärda alternativ. Av mig får Garmin Solar Instinct fyra Magasin Spring i betyg av fem möjliga. Garmin Solar Instinct är en aktivitetsklocka som andas klass och hög kvalité.

  Mer om Garmin Solar Instinct: 

  Föregående artikelJulkalender med Elmina
  Nästa artikelTre varv runt jorden i dagboken
  Redaktören har ordet Namn: Mikael Grip. Bor: Krokek (utanför Norrköping). Meriter: Silvermedalj på 800 meter från Tiwaz. Open 1979 och en bronsmedalj från 1981. Deltog i press-EM Göteborg 2006 på 800 meter. Har genomfört två Lidingölopp. Flera Grabbhalvor bland de 100 bästa. Tvåa i Kvarseborundan (2009). Personliga rekord: Fem km landsväg: 18.10. Tio km: 37.35. Halvmaraton 1.23,16. Favoritsträcka: Letar fortfarande. Vill med löpningen: Må bra, orka mer och därigenom göra det jag vill i livet. Roligaste löpminne: När jag 2006 var i Atlasbergen i Marocko och följde Sveriges då bästa maratonlöpare Said Regragui. Ser fram emot: Att utveckla Spring Löpning För Alla till någonting riktigt bra för alla löpare i Sverige.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här