Hanna Hermansson VM-kvalade på 800 meter

0
160

Hanna Hermanssons osannolika succékarriär fortsatte i natt svensk tid med klarat VM-kval på 800 meter vid tävlingar i Oregon, USA.

Hanna Hermansson (307) på väg mot VM-kval och personligt rekord på 800 meter vid Portland Track Festival.

Hennes karriär som friidrottare har gått spikrakt uppåt. Hanna krossade sensationellt sitt personliga rekord med nästan två sekunder vid tävlingen Portland Track Festival. Från 2.02,82 från den 18 maj i år till 2.00,94.

– Jag visste att det skulle gå snabbt i början, men ville själv gå ut på runt 59 sekunder på första varvet så jag la mig längst bak. Vid 500 meter började jag avancera och kunde ta mig hela vägen upp till täten där vi var fyra tjejer som låg i princip jämsides sista 100 meterna, berättar Hanna som bor och lever i Los Angeles,

Hanna slutade fyra i loppet med en tid som är under gällande kvaltid (2.01) till friidrotts-VM i London i augusti.

– Jag är väldigt nöjd med att jag kunde springa så bra sista 300 meterna och lite chockad att det gick så snabbt som det gjorde, säger Hanna

Hennes elitkarriär som friidrottare är riktigt kort och utvecklingen närmast overklig.

28-åringen växte upp i Huddinge och höll i unga år på med diverse idrotter.

Hanna fastnade till sist för fotboll där hon spelade på svensk division I-nivå. 2012 åkte hon till USA och förenade studier med en fotbollskarriär, där hon alltid varit löpstark. Under hösten 2014 började Hanna träna friidrott och sprang till en början 20-30 minuter per dag. Något som Hanna då upplevde som en ”evighet”.

Hanna, i mitten, tillsammans med Anna Silvander och Lovisa Lindh när hon slutade på fjärdeplats i Finnkampen 2016. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Under 2015 fick vi en ny tränare, Carlos Suarez, som jag fortfarande tränar med. Vi började försiktigt med 30-40 km i veckan utspritt på fem sex dagar i veckan. Sen har vi ökat till 70-80km i veckan, med löpning så gott som varje dag, berättar Hanna i en intervju på Turebergs hemsida

När Hanna började träna mer seriöst i början av 2015, trodde hon aldrig att det skulle vara möjligt för henne att springa under 2.10 på 800 meter.

Utvecklingen har varit makalös. 2.08 redan 2015, sedan 2.03,42 förra året och debut i svenska landslaget. Nu alltså VM-kval och den sjunde snabbaste svenskan på distansen genom tiderna.

– Ja, det känns overkligt, minst sagt, konstaterar Hanna som nu bara är 1,74 sekunder från Abeba Aregawis svenska rekord som även Lovisa Lindh jagar.

Har du ändrat något i din träning till den här säsongen?

– Jag har bara lagt till mer volym och byggt upp min uthållighet på ett bättre sätt. Är nog inte jättemycket snabbare än förra året, men att jag kan springa två nästan jämna varv säger ganska mycket om uthålligheten, säger Hanna som kombinerar sin träning med både arbete och studier.

Wow! VM-kval för Hanna Hermansson.

Hanna bor i South Bay, strax utanför Los Angeles, tillsammans med maken Samuel.

– Jag jobbar som redovisningsekonom på ett universitet och pluggar för ett licensprov för att bli auktoriserad revisor. Det är fyra ganska intensiva tester här borta, där jag klarat två och har två kvar.

Att springa fortare än två minuter på 800 meter har bara tre svenskor klarat (Abeba Aregawi, Lovisa Lindh och Malin Ewerlöf). För två år sedan trodde Hanna att 2.10 var omöjligt för henne, nu räds hon inte sub-två minuter.

– Mitt nästa mål blir att klara tvåminutersgränsen, det är självklart, säger Hanna Hermansson som räknar med att nästa tävling för henne blir Sollentuna GP den 29 juni.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här