Het damfight i Atea Norrköpings Stadslopp

0
23

Atea Norrköpings Stadslopp blev en het upplevelse med högsommarvärme och heta dueller. På damsidan var det trippel etiopiskt i topp på tio kilometer, med en blivande svensk VM-resenär på fjärde plats.

150815_stadsloppet_034
Louise Wiker genrepade i Sveriges ”Peking” inför VM-maran i riktiga Peking om några veckor. Foto: Holgersson&Loftenius

– Äsch det var väl inte så varmt. Jag frös nästan i skuggan, skojade Louise Wiker, Hässelby SK, som nästa lördag åker på sitt livs löparäventyr – VM-maran i Peking.
Inför Atea Norrköpings Stadslopp hade hon ett tre veckor långt träningsläger på hög höjd i Flagstaff, USA. Flera pass över 30 kilometer har avverkats, det längsta 38 kilometer.
– Där var det riktigt varmt, det var därför värmen inte gjorde mig så mycket idag, fortsatte Louise.
I Atea Norrköpings Stadslopp huvuddistans, tio kilometer, blev det en fjärde plats med tiden 36.24, en bit efter de bortflyende etiopiskorna.
– Formen är bra. Första varvet gick nog lite för sakta. Sedan hade jag långt fram och klart bakåt då är det svårt att kräma ut det där lilla extra, sa Louise.
Hon säger det inte själv, men det kommer ju viktigare lopp. En VM-mara till exempel.
– Ja, det ska bli riktigt häftigt. Jag känner att jag gjort det träningsmässigt som jag kan göra. Det är en skön känsla att ha med sig, konstaterade Louise.

150815_stadsloppet_025
Etiopisk dominans Atea Norrköpings Stadslopp. Vinnaren Yewbdar Gela (1760) i mitten. Foto: Holgersson&Loftenius

I toppen var det en tuff batalj om segern mellan främst Yewbdar Gela och Roman Mengistu, båda från Etiopien. Även Webalem Ayele, och från Etiopien, hade hyfsad kontakt med täten efter fem kilometer.
Till slut vann Gela med 33.36 före Mengistu 33.38. Båda under gällande banrekord och riktigt snabbt i värmen och på den stundtals ganska knixiga banan i Norrköpings innerstad.
Femma slutade Louise Nilsson, Malmö AI, med 37.53 och sexa Cecilia Kleist, IK Akele, med 38.14.
I femkilometersloppet vann Ida Bergslökken, SK Vidar, Norge, som hade nappat på att ta en tripp hela vägen till Norrköping.
Hon ångrade sig inte.
– Ha, ha. Nej, alltid kul att vinna. Ett mycket trevligt lopp, hit kommer jag gärna igen, sa Ida som vann med tiden 17.47.

150815_stadsloppet_015
Ida Bergslökken kom, sågs och segrade på femkilometersloppet i Atea Norrköpings Stadslopp. Foto: Holgersson&Loftenius

Tvåa slutade Lisa Mc Rae, Urban Tribes, med 17.51 och trea Lovisa Modig, Sävast Skiteam, 18.24.
– Verkligen ett superarrangemang, riktigt roligt. Jag trodde norskan var ännu bättre och var inställd på en andra plats i bästa fall. Kanske en tankevurpa, jag kände att jag närmade mig på slutet, sa Lisa efter prisutdelningen.
Lisa Mc Rae hette förut Blommé och är hyggligt meriterade med bland annat 13 SM-guld i terräng och på bana.
– Jag har fortfarande en dröm om att kunna göra 32 minuter på milen. Men det kan ta många år ännu, berättade Lisa i det härliga solskenet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här