Het uppgörelse på damernas 30 km i TCS Lidingöloppet

  0
  268

  Damernas 30 km utgör helgens mest intressanta elitfält. Maria Larsson har vunnit de två senaste åren och ser fram emot de tre milen på Lidingö.

  Kan Maria Larsson vinna Lidingöloppets 30 km igen? Foto: Peter Holgersson AB

  – Förra årets lopp var en ordentlig kraftansträngning och mitt hittills häftigaste löparminne. Det är något magiskt som händer ute på Lidingö och jag lyckades med målet att kräma ut allt som fanns i kroppen. Tre mil är långt, så att fokusera på mig själv och min fart är A och O. Det är inte den snabbaste, men den smartaste som vinner på lördag. Jag vill tro att det är jag, säger Maria.
  Maria Larsson får i år en riktigt tuff utmanare i Sylvia Medugu som vunnit Rosa Bandet-loppet två år i rad. I startlistan har vi även Hanna Lindholm och Mikaela Larsson, som båda ingick i det svenska maratonlaget i EM i Berlin i augusti.
  – En intressant start gör också Lidingöloppsveteranen Ida Nilsson som var trea ifjol. Ida har de senaste åren blivit en av världens bästa bergs- och traillöpare, hon är troligen den som har minst ångest inför Abborrbacken, säger Jessica Falkman.

  Johanna Eriksson har haft en urstark säsong och kan mycket väl överraska sina mer namnkunniga motståndare på lördag. Arkivbild: Mikael Grip

  Spring flaggar också för Johanna Eriksson, Motala AIF, som utvecklats fantastiskt mycket i år och mycket väl kan ta sig en bit under två timmar på den klassiska tremilen.

  Napoleon Solomon tog den första svenska segern på nio år när han var omutlig i fjol, han kommer tillbaka för att försvara vinsten.
  – Lidingöloppet är världens största terränglopp, det är en tuff bana och konkurrensen är ganska svår. Det är definitivt ett viktigt lopp och jag är stolt över segern. Det var första gången jag sprang 30 km. Bansäsongen har varit lång, det sliter på kroppen och jag har haft ont i foten ett par månader, men jag har försökt träna på så får jag se om det räcker. Dagsformen är viktig och backarna är alltid en avgörande faktor, berättar Napoleon.

  Napoleon Solomon springer för en ny seger . Foto: Peter Holgersson AB

  Lidingöbon Olle Walleräng kan överraska, formen är god – han var nyligen trea i Stockholm halvmarathon. Fjolårets fyra John Musee, Kenya, är ett annat starkt namn. Spring tycker också att Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, mycket väl kan vara med i tätstriden. Japhet Kipkorir har inte haft någon kanonsommar i Sverige, men det hade han heller inte haft 2016 då han vann en av sina tre segrar i Lidingöloppet. Vad kan han mäkta med på lördag? Rutinen finns. Kenyanen Bonface Kosgei Kirui har gjort 27.41 på 10 000 meter och 13.37 på 5 000 meter, men det var några år sedan. Bonface är anmäld, men kommer kanske inte till start. Den svenske maratonlöparen från EM i sommar, Mikael Ekvall. Ekvall kommer inte till start. Linus Rosdal, KFUM Örebro, var bästa svensk i LL 30 km för några år sedan och får svårt att upprepa den bedriften, men ett bra resultat kan det bli. Det gäller förstås också löpare som Fred Grönwall, Erik Anfält, Daniel Berggren  och Johan Fagerberg. John Kingstedt har dragits med en förkylning den senaste tiden och kommer förmodligen inte till start.

  På damernas 15 km väntas duellen stå mellan förra årets segrare Julie Larsen och tvåan Lisa Ring. Lisa, som har kommit tillbaka efter borreliasjukdom i somras och som har gjort många fina lopp, får gälla som favorit på damernas 15 km.

  Charlotta Fougberg har visat grym form hela sommaren och siktar på seger i Rosa Bandet-loppets 10 km. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Lidingöbon David Nilsson, som vann 2017, utmanas av fjolårets tvåa Adhanom Abraha som gjorde ett starkt lopp när han vann Stockholm halvmarathon för två veckor sedan. Löpstarke orienteraren William Lind som var VM-trea 2017, och hans landslagskamrat Albin Ridefeldt väntas också vara med i toppen.
  Söndagens Rosa Bandet-loppet avgörs över de sista kuperade 10 km av TCS Lidingöloppet.
  – Mycket glädjande har vi Charlotta Fougberg hos oss igen. Efter en fantastisk EM-sommar där hon kom 7:a på 10 000 m och 9:a på 5 000 m får hon gälla som storfavorit I Rosa Bandet-loppet. Men se upp för ett par starka etiopiskor, säger Jessica Falkman.

  Fler profiler som springer under TCS Lidingöloppshelgen
  Malin Ewerlöf, K30, Lidingöloppsveteranen siktar på under 2 timmar. Igen. (nr 52)
  Johan Olsson, M30, skidkungen gjorde 1.48.51 på 30 km 2017. Siktar på att slå den tiden i år. (nr 21)
  Simon Andersson, M30, längdskidåkare (nr 282)
  Anna Jönsson Haag, K15, f d längdskidåkare (nr 14197)
  Emil Jönsson Haag, M 15, f d längdskidåkare (nr 14198)
  Jesper Svensk, M22, JVM-guld i orientering 2018 (nr 67057)
  Simon Imark, M22, JVM-silver i orientering 2018 (nr 67051)
  Henrik Johannesson M22, JVM-silver i orientering 2018 (nr 67056)
  Kalle Zackari Wahlström, M30, tv-profil, programledare (startnr 40176)
  Stephan Wilson, M30, tv-profil (nr 41249)
  Hanna Persson (Hana Pee), bloggare och programledare gör En Svensk Klassiker Tjej. (startnr 13151)
  Paul Svensson, tv-kock och ambassadör för Rosa Bandet-loppet, springer Mixedgruppen (nr 93804)
  Jenny Furtenbach, Rosa Bandet-loppet, VD The First Impression Company, relationsexpert och nätverksguru (nr 93775)

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här