Intervju med Jesper Lundberg

0
758

Det var inte bara terräng-SM och svenskt rekord i helgen utan även ett toppresultat från Rotterdam Marathon.

Foto: Jerrel Baas

Tjena Jesper!

Börjar med att gratulera till grymt pers.

Dagen efter ditt superlopp i Rotterdam Marathon på 2:19:23, hur mår kroppen?

Mår oförtjänt bra, med tanke på att jag inte ens trodde att jag var nog tränad för distansen. Och på grund av att jag bara haft 5 veckor med riktigt maratonträning, efter en sommar med fokus på fjällmaraton och en skada jag ådrog mig under Idre fjällmaraton. Och även för att jag sprang ungefär 5 minuter snabbare än vad jag trodde var en rimlig målsättning, så trodde jag kroppen skulle vara en misär.

Berätta om loppet.

Jag hade som sagt en målsättning att springa sub 2:25 om jag hade dagen och om kroppen skulle svara. Men jag skulle ändå låta känslan styra farten och inte fega. Jag hamnade i en klunga med blivande segrarinnan i damklassen Stella Barsosio som hade med sig en hare och en motorcyklist som åkte fram och rapportera under hela loppet hur vi låg till med kilometertiderna. Dock undrade jag varje gång dom åkte och ropade att vi avverkade kilometerna på 3:16-3:17 om det här verkligen hålla, eller om jag skitit i det blå skåpet.

Dock kändes det lätt och vi sprang väldigt jämt, jag var rätt passiv i klungan. Men när vi närmade oss 15 km gick jag upp och hjälpte till att dra om 5-7 personer. Det slutade med att jag låg i spets bredvid haren till 32 km, försökte gå ut till sidan och veva fram andra löpare i klungan vid några tillfällen. Men ingen var så värst sugen att ligga längst fram.

Med 10 km kvar öka jag tempot lite och gick ifrån klungan, kändes oförskämt lätt i några kilometer men sen fick jag en liten dipp med 5-7 kilometer kvar men lyckades ändå hålla ihop det riktigt bra ända in i mål.

Tiden förde upp dig i topp för Dalarna, har det varit ett mål?

Jag har haft det som ett rätt stort mål ett tag, dock var det varken något jag siktade eller trodde jag skulle mäkta med under loppet. Men jäkligt nöjd och glad att jag lyckades ta det tidigare rekordet med nästan 3 minuter.

Du har ju fokuserat rätt mycket på trail och bergslopp sista åren, är det dags för en ännu seriösare marasatsning nu?

Jag kommer nog fortsätta att satsa på bägge två, både för att jag tror det ena hjälper mig att utveckla det andra. Samtidigt är det något som hjälper mig med motivationen att inte året ser likadant ut från årets första till sista dag. Sen skulle jag ändå säga att ur ett världsperspektiv är jag mer konkurrenskraftig i traillopp.

Är det säsongsvila nu eller har du något mer planerat?

Nej, nu blir det lite säsongsvila. Sen börja på och grundträningen inför nästa säsong och sätta upp nya mål.

Återigen stort grattis och lycka till framöver.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här