Julskallendern, lucka 14: Bahia Marathon, Brasilien

0
110

Bahia Marathon, Brasilien: 3 Hundskall!

Soundtrack: Bamda Mel – Bateu Saudade (live Salvador)

Om någon har gått miste om den informationen så tar vi den igen: Det är varmt i Brasilien! Trots att kvicksilvret gärna placerar sig en bra bit norr om trettiostrecket så finns det emellertid ingen anledning att avstå från löpning på den här breddgraden.

Min stora favorit i Brasilien är det klassiska Sylvesterloppet (Sao Silvestre) som går på nyårsaftonen i Sao Paulo. En femton kilometer lång upptrappning till nyårsfirandet på gigantiska Avenida Paulista i centrum av staden.

För lite längre distanser så finns det numera även ett antal maror att välja bland i det enorma landet som till ytan faktiskt faktiskt är nästan lika stort som Europa.

Beroende på vilka preferenser man har så kan man välja maratonlopp därefter. Om exempelvis bad står högt upp på priolistan så ökar chansen till behagliga temperaturer i vattnet ju närmare ekvatorn man kommer. Och vill man kombinera stränder med en spännande historia så rekommenderas ett nedslag i Bahia i nordöstra Brasilien.

Salvador var Brasiliens allra första huvudstad och är dessutom en av landets allra äldsta städer.  Där finns bland annat världsarvet Pelourinho, stadens historiska centrum, men framförallt är staden naturligtvis känd för sin musik, sin karneval och sina stränder. Bahia Marathon är en bra mix av uppräknade attribut och även fast loppet i sig är en prövning som kräver flera kubikmeter solskyddsmedel så går det att få tag i ett “motgift” direkt efter målgången i form av Antarctica, Brasiliens allra godaste pilsner. Den ultimata drycken för att återställa vätskebalansen efter 42 km i en temperatur med, som det känns, nästan samma siffror…

Tips: Det finns numera även ett maratonlopp i den brasilianska idyllen Joao Pessoa, en tävling vars bana bland annat passerar Ponta do Seixas, Sydamerikas östligaste udde. Joao Pessoa är omgiven av miltals med otroliga stränder som avlöser varandra, inklusive den lilla svenskkolonin Jacumã strax söder om staden.

Det finns inga direktflyg till Joao Pessoa, men många väljer att flyga via Lissabon till Recife för att därefter ta taxi (90 minuter) till slutmålet. Själv föredrar jag att ta ett nattflyg till Rio de Janeiro eller Sao Paulo (via Frankfurt) och sedan inrikesflyg. Då kan jag om jag så önskar även spendera några nätter i härliga Rio innan jag åker vidare. Hotellen i Joao Pessoa är framförallt koncentrerade till stadsdelen Tambau och därifrån kan man varje förmiddag ta en kort båttur ut till ett närliggande korallrev för att snorkla om man så önskar.

Joao Pessoa satsar hårt på hälsofrämjande åtgärder och därför har man varje morgon sedan flera år tillbaka stängt av hela strandvägen som löper utmed Atlantkusten för all annan trafik än cyklister, löpare och och övriga motionärer. Staden är därmed en perfekt plats att acklimatisera sig på inför en brasiliansk mara. Det brukar ta åtminstone fyra – fem dagar innan man har vant sig vid värmen.

Loppets hemsida: https://maratonadejoaopessoa.com.br

Foton från Joao Pessoa i den brasilianska delstaten Paraiba:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här