Julskallendern, lucka 15: Istrien Marathon, Slovenien

0
121

Istrien Marathon, Slovenien: 5 Hundskall!

Istrien, den sanslöst vackra halvön som delas mellan Kroatien, Slovenien och till viss del även Italien. En skönhet vid Adriatiska havet vars kust till största del ligger under kroatiskt flagg men där även Slovenien har några mil kustremsa. Det är exakt där som man årligen kan springa ett av planetens allra vackraste maratonlopp: Istrien Marathon.

Det går helt enkelt inte att misslyckas med en tävling vars bansträckning inkluderar cykelvägar genom sluttande vingårdar och den galet vackra kustvägen genom de tre slovenska städerna Piran, Koper och Izola. Lägg därtill ett arrangemang som inkluderar ett postraceparty med underhållning, mat och tårta. Det är alltså lätt att bli återfallsförbrytare i den här tävlingen.

Vad gäller logistiken så finns det olika varianter på att ta sig till Istrien. Har man bråttom tar man flyget till Venedig och därefter tåg till Trieste och buss till den slovenska stad som arrangerar loppet. (Piran, Izola och Koper brukar alternera som startplats.) Men varför ha bråttom? Ett miljövänligare alternativ är att ta tåget mot Munchen och därifrån åka vidare till den förtjusande slovenska huvudstaden Ljubljana för att därefter fortsätta med buss till Istrien.

Absolut bästa sättet att uppleva Istrien är emellertid att lägga in maratonloppet som ett cykelstopp runt Adriatiska havet. Start och mål i exempelvis Aten eller Venedig och därefter cykel utmed kustvägen genom Grekland, Albanien, Montenegro, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Slovenien och Italien. Cykelresan tar ca en månad i anspråk och innehåller idel ögongodis, inte minst sträckan genom Istrien.

Loppets hemsida: http://istrski-maraton.si/en/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här