Julskallendern, lucka 16: Philadelphia Marathon, USA

0
133

Philadelphia Marathon, Pennsylvania, USA: 5 Hundskall!

Amerikas första huvudstad har inte bara en fascinerande historia att erbjuda, den står dessutom som värd för en av mina absoluta favoritmaror: Philadelphia Marathon.

På dagen två veckor efter det mer namnkunniga New York City Marathon kan man (bör man!) alltså springa långdistans i den stad där Amerika “föddes” i och med självständighetsförklaringen 4:e juli 1776. Loppet är enormt populärt och eftersom den avgörs på en ganska lättlöpt bana i perfekt hösttemperatur i mitten av november så finns det alltså alla möjligheter att persa i Philadelphia.

Start och mål framför Philadelphia Museum of Art på härliga Benjamin Franklin Parkway, den lummiga boulevarden som skär diagonalt genom Philadelphia precis som Broadway i New York. Alla filmentusiaster vet naturligtvis att det var där, i trapporna upp till Museum of Art, som Rocky tränade. Något som förärat honom en staty på platsen och även äran att få namnge trapporna till “Rocky Steps”.

Benjamin Franklin Parkway är för övrigt prydd med flaggor från världens alla länder, bara det en anledning att känna sig välkommen i The City of Brotherly Love. Men det finns så många fler anledningar att känna sig hemmastadd i staden. Bland annat står stadens borgmästare från tidig morgon i start- och målområdet för att starta loppet och därefter ta emot alla löpare med en high-five!

Till ytan är Philadelphia den sjätte största amerikanska staden efter New York, Los Angeles, Chicago, Houston och Phoenix, ändå är det mycket småstadskänsla över Philly. Pennsylvanias största stad är dessutom en av de allra vassaste sportstäderna så det finns alltså alla anledningar att besöka och förälska sig i staden. Som svensk kan man dessutom sträcka lite extra på sig eftersom den äldsta kyrkan i Pennsylvania faktiskt är den svenska kyrkan Gloria dei Old Swedes Episcopal Church. Ett bra ställe att bikta sig på sedan man har besökt alla häftiga barer i Philly efter maratonloppet…

Loppets hemsida: https://www.philadelphiamarathon.com

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här