Julskallendern, lucka 17: Seoul Marathon, Sydkorea

0
105

Seoul Marathon, Sydkorea: 4 Hundskall!

I brist på sol får vi svenska långdistansare istället rikta blickarna österut, mot Sydkorea. Precis där, bakom lucka nummer sjutton, döljer sig nämligen Seoul Marathon.  En tävling som absolut rekommenderas, inte minst med tanke på att den koreanska huvudstaden har få motsvarigheter på världskartan. Mixen av gammalt och nytt, medeltida tempel och high-tech, gör att man gärna återkommer till staden. Att den koreanska matsedeln dessutom är starkt beroendeframkallande gör inte saken sämre. Jag tvivlar faktiskt på att det någonsin går att tröttna på det koreanska käket. Och skulle de svenska smaklökarna vid något tillfälle ändå längta hem så är det lätt att råda bot på. Det serveras nämligen nygräddade våfflor i vart och vartannat gathörn i den asiatiska metropolen!

Seoul Marathon är en lättlöpt tävling med start i centrum av staden och målgång i Olympiastadion anno 1988. Däremellan får man en spännande sightseeing i fyrtiotvå kilometer som bland annat inkluderar flera gamla tempel. En tävling så bra att den faktiskt tål att upprepas, inte minst med tanke på att man kan ladda upp med nygräddade våfflor inför loppet…

Tips: Bli medlem i den lokala (och internationella) löparklubben Seoul Flyers innan maratonloppet. En majoritet av klubbens medlemmar är utländska personer boendes och arbetandes i den koreanska huvudstaden. De har speciella arrangemang kring tävlingen som exempelvis pastauppladdning och postrace-party på en pizzeria. De hämtar även ut nummerlapparna till alla de medlemmar som så önskar och hjälper till med alla praktiska bestyr. Det är dessutom en skön och gemytlig stämning i klubben och personligen har jag fortfarande kontakt med några av medlemmarna trots att det är fyra år sedan jag sprang tävlingen senast. Använd den bifogade länken här nedan för att komma i kontakt med klubben.

Längst ner bland bilderna finns även tips på en rolig dagstur med cykel från Seoul upp till gränsen mot Nordkorea.

Seoul Flyers hemsida: https://seoulflyerstech.wixsite.com/seoulflyers

Loppets hemsida: http://www.seoul-marathon.com/eng/index.php

Tips: Det finns några galet häftiga cykelvägar från Seoul som leder upp till gränsen mot Nordkorea, en perfekt dagstur på cykel. Och vill man inte fortsätta resan tillbaka med cykel så är den koreanska tågrafiken mycket välkomnande mot cyklister!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här