Julskallendern, lucka 18: Cypern Marathon

0
110

Cypern Marathon: 3 Hundskall!

Istället för att uppfinna hjulet, brödrosten, mjällschampot (eller vad ni nu vill) en andra gång så lånar vi ett stycke från www.mytologi.nu för att förklara var kärlekens gudinna Afrodite föddes:

“Enligt den grekiska gudasagan steg Afrodite upp ur havets skum efter att vindguden Zefyros blåst henne på ett musselskal till Cyperns sydvästra kust (hon kallas ibland för Cypris). Bakgrunden till detta sublima sätt att komma till världen var att hennes far, himmelsguden Uranos fick sitt kön avhugget av Kronos som kastade det i havet. Under flera hundra år började en kropp bildas som slutligen steg upp med havsskummet och blev en skönhet som aldrig tidigare skådats. Gudinnan Afrodites födelse är en av den grekiska mytologins många häpnadsväckande beskrivningar.”

Petra tou Romiou, klippan där Uranos stympades och Afrodite föddes, ligger precis rakt utanför Cypern Marathons startområde. Bara den historiska aspekten är naturligtvis en anledning god som någon att springa loppet, men det finns fler anledningar att leta sig dit trots att banan har några skönhetsfläckar. Inte minst ska man springa tävlingen för den familjära inramningen och den fantastiska målgången framför slottet i Pafos. Att tävlingen dessutom avgörs i behaglig temperatur i början av mars gör det här loppet till en perfekt morot för att hålla igång under den svenska vintern.

Jag beklagar naturligtvis det faktum att Uranos stympades, men om han hade fått se all den kärlek som utstrålades av alla löpare i startområdet så tror jag ändå att han hade ansett det vara värt att offra ett par kulor för Cypern Marathon!

Tips: Vill ni checka av tre länder på tio dagar så kan ni i normala fall springa Tel Aviv Marathon i Israel under fredagen, Antalya Marathon i Turkiet på söndagen och därefter Cypern Marathon veckan senare. Det är korta avstånd och logistiken fungerar utmärkt.

Loppets hemsida: https://logicomcyprusmarathon.com

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här