Julskallendern, lucka 20: Baltikum – Tallinn, Riga och Vilnius Marathon

0
518

Riga Marathon, Lettland: 3 Hundskall!

Loppets hemsida: http://rimirigamarathon.com/en/

Vilnius Marathon, Litauen: 3 Hundskall!

Loppets hemsida: https://www.vilniausmaratonas.lt/en/

Tallinn Marathon, Estland: 4 Hundskall!

Loppets hemsida: https://www.jooks.ee/en/tallinna-maraton-virtuaaljooks/

Det finns, om man nu har de tankegångarna, ingen som helst anledning att studsa iväg till månen eller någon annan avlägsen planet för att springa en sjyst mara, detta eftersom vi har några riktigt bra maror bara ”runt hörnet”. Endast en toppad järnfemma öster om Stockholms skärgård kan man nämligen springa långdistans i några av Europas mest spännande städer: Tallinn, Riga och Vilnius.

Trots att nyss uppräknade platser känns ”långt borta” så är de faktiskt fågelvägen räknat några av våra närmaste grannhuvudstäder om man utgår från Stockholm: Tallinn 378 km, Helsingfors 395 km, Oslo 416 km, Riga 442 km, Köpenhamn 522 km, Vilnius 675 km, Warszawa 810 km och Berlin 810 km. Den här trion medeltida städer når man lätt med båt eller flyg från Sverige och väl på plats navigerar man enkelt mellan maratondestinationerna med moderna långfärdsbussar. Och precis som allting annat i Baltikum så är naturligtvis även bussbiljetterna oförskämt billiga.

Riga Marathon går i normala fall i mitten av maj, typ två veckor innan Stockholm Marathon, medan marorna i Tallinn och Vilnius brukar gå i början av september. Tre riktigt bra arrangemang som definitivt är värda ett besök och där inte minst Tallinn Marathon är av högsta klass.

Vad gäller de baltiska städerna så är alla tre fascinerande destinationer med sin rika medeltida arkitektur och spännande historia. Men i knivskarp konkurrens väljer jag ändå Vilnius som min personliga favorit eftersom den litauiska huvudstaden ligger längre österut på världskartan och därmed inte har haft samma påverkan från turismen kring Östersjön. Dessutom finns ju där den charmiga utbrytarrepubliken Užupis som bland annat har haft besök av självaste Dalai Lama. En utbrytarrepublik som har en mycket intressant konstitution, eller vad sägs om punkt 9: Alla har rätt att lata sig eller att göra ingeting alls. Låter alltså som den ultimata platsen att återhämta sig på dagen efter ett maraton!

Tallinn Marathon, Estland:

Riga Marathon, Lettland:

Vilnius Marathon, Litauen:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här