Klubblös Johan Larsson snabb i comebacken

0
202

Johan Larsson tränade för hårt, blev övertränad och sjuk och la ned elitkarriären . På tisdagskvällen var han tillbaka och vann Blodomloppet i Malmö med tiden 30.47 på den inte helt enkla milbanan.

Johan Larsson när han slog sitt personliga rekord på 10 000 meter med 29.11. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Jag har kickat igång lite igen och kunnat träna på ganska bra. Sista halvåret har jag mått mycket, mycket bättre, berättar Johan som satte de personliga rekorden 29.11 på 10 000 meter bana och 1.05.03 på halvmaraton 2015.

Men det var också under 2015 som de första symptomen om att allt inte stod rätt till dök upp. Dubbla pass i princip varje dag och träningsveckor på mellan 20-23 mil i kombination med en mer eller mindre besatthet kring mat gjorde att Johan blev sjuk.

Efter ett träningsläger i Sydafrika sprang han ett millopp i Köpenhamn den 1 februari 2016 och noterade 31.18.

– Det var på en extrem flack bana, där jag borde gjort nedåt 30 blankt. Jag var matt i kroppen och hade knappt några muskler.

Loppet i Köpenhamn är Johans senaste innan starten i Blodomloppet i Malmö på tisdagskvällen. Ett nyttigt tävlingsuppehåll på 15 månader.

– Jag kunde ändå hålla igång och har nog gjort ett pass varje dag, men många gånger bara i joggfart och också mycket crosstrainer istället för löpning. Det blev för jobbigt att hålla kontakten med löparvärlden. Jag klippte nästan alla de banden och har bara haft kontakt med min tränare Daniel Ekman det senaste halvåret. Mentalt var det en fruktansvärd tid. Ändå har jag hela tiden känt att jag som sämst har kunnat göra höga 32 på milen.

Johan har en tuff tid bakom sig, men har nu hittat en harmoni i livet där han kan träna igen utan att gå på för hårt. Arkivbild: Mikael Grip

Fick du någon hjälp när du mådde som sämst?

– Jag var hos en specialist på hormoner. Jag var riktigt smal ett tag och hade extremt låga testosteronnivåer, likt en anorektisk person. Av henne fick jag en ökad förståelse för mitt beteende och vad jag kunde göra för att bli friskare.  Utöver det har jag inte fått någon hjälp.

Han har kommit till insikt om att träning kanske inte alltid behöver vara allt här i livet.

– Hade jag tränat 75 procent av den ansträngning jag gjorde när jag tränade som hårdast så tror jag ändå att jag blivit lika bra. Att jag flyttade från Lund till Malmö vid årsskiftet och började ett nytt jobb och liv har också betytt mycket.

Den före detta landslagslöparen är numera klubblös och sprang Blodomloppet för sitt arbete på Malmö kommun.

– Det känns helt rätt just nu. Det känns kravlöst och ingen kan pressa mig att göra det eller det. Jag har heller ingen plan för resten av säsongen. Det kan bli fler lopp om det känns bra, annars får det vara. Jag tar det som det kommer. Kvällens lopp känns som en minicomeback, poängterar Johan.

Hur tränar du just nu?

– En snittvecka handlar det om 13 mil löpning och tre pass på crosstrainern plus lite styrka. Det gör att jag känner mig pigg i benen på nästan varje pass. Förut var det mycket ångest kopplat till träningen, nu känner jag mycket mer efter vad kroppen säger istället för vad huvudet vill. Förut tränade jag på fast kroppen var helt slut.

Johan Larsson i kamp med David Nilsson vid SM 2014. Arkivbild: Deca Text&Bild

Du var ganska fixerad av din vikt förut och pratade en del om att gå ned några kilo för att bli snabbare?

– Hmm. Det håller inte i längden. Det kanske fungerar i ett par lopp, sedan blir det en krasch. Det tänket har jag släppt helt.

30.47 är bara en dryg minut från Johans landsvägspers 29.34. Blodomloppet i Malmö vann han med fyra minuter och 27 sekunder.

– 29.34 var också på en riktigt flack bana jämfört med den i Malmö. Så klart sporrar det att vara så nära. Men det viktigaste för mig blir fortsättningsvis att känna av kroppen och absolut inte gå på för hårt, säger den alltid ödmjuke Johan Larsson.

Läs Johan Larssons uppmärksammade blogginlägg från 7 maj 2016:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här