Lasse Johansson redo för sin andra löparkarriär

0
389

Ett namn stack ut i resultatlistorna i påskhelgen. Lars Johansson, Enhörna IF, vann Påsksmällen i skogarna utanför Södertälje. En efterlängtad comeback.

SPORT Track&Field
Lars Johansson kan träna löpning och vinna lopp igen efter en lång tids skadefrånvaro. Arkivbild: Deca Text&Bild

Lasse var Sveriges bästa maratonlöpare 2010 och 2011 med 2.17,33 som personligt rekord från Sevilla Marathon våren 2010. Efter tre års skadehelvete är han nu äntligen tillbaka.
– Det är något av en smygstart. Jag lyssnar noga på kroppen och tar träningen vecka för vecka, berättar Lasse från bostaden i Småland.
Många, inklusive jag själv trodde att du lagt av?
– Visst har de tankarna funnits när det varit som tyngst. Men jag är ändå bara 30 år och känner att jag inte fått ut allt, det har fått mig att orka fortsätta. Skadorna har också fått det goda med sig att jag är mer tacksam över att jag nu kan träna och springa igen. Jag har fått en annan glädje och syn på löpträningen och tar inget för givet. Att rehabträna med crosstrainer och titta in i väggen är ingen höjdare, även om det kanske stärker den mentala styrkan.
Det är en slemsäck i ena hälen som spökat och gjorde att Lasse tvingades avbryta sin löparkarriär.
– Att springa med den smärtan jag hade är inget jag saknar.
Det tog två operationer innan hälen var okej igen.
– Vid den första operationen gröpte de ur slemsäcken för lite och jag fick ont igen. Jag fick göra om samma operation och då blev det bra.

Den Haag Halvmarathon 2007
Lasse ger allt i en halvmara i Holland 2007. Arkivbild: Deca Text&Bild

På frågan när han sprang sitt senaste större lopp dröjer svaret.
– Ha, ha. Minns faktiskt inte. Men Stockholm Marathon 2012, då jag kollapsade kan det ha varit.
Han sprang faktiskt ett mindre lopp redan förra sommaren.
– Hmm. Det var inte så smart. Jag ville för mycket och tränade för hårt och fick bakslag med bland annat onda baksidor. Jag satte helt enkelt igång för snabbt efter operationen.
Sedan november förra året har Lasse kunnat träna kontinuerligt utan att komma upp i varken samma mängd eller kvalitet som när han var som bäst.
– Nej, i mängd ligger jag väl på 60 procent mot när jag körde som mest. Det handlar om 10-11 mil i veckan mot 18 när jag var i form. Jag kör heller ingen vidare kvalitet och inga intervaller. Det handlar mest om distans för att bygga upp kroppen och en del tröskelpass.

images_Belmann_11
Hans personliga rekord lyder 1.04,54 på halvmaraton och alltså 2.17,33 på maraton. Lasse har också slutat trea i Lidingöloppet med 1.42,27 på de tre milen (2011). Han har även varit bäste svensk i GöteborgsVarvet flera gånger. Lasse var uttagen till EM i Barcelona 2010, men tvingades avstå på grund av skadeproblem.
– Egentligen var jag i bättre form 2011 när jag sprang i Sevilla på 2.18,48. Jag var ute efter en riktigt bra tid och blev rejält trött under sista delen av det loppet.
På annandag påsk sprang han Påsksmällens tio kilometer, där underlaget var blandat med asfalts-och grusväg. Ett lopp Lasse har vunnit förut.
Segertiden skrevs till 31.42.
– Jag fick en lucka vid 1,5 kilometer och sprang sedan kontrollerat. Jag behövde inte gå för fullt. En skön känsla att springa och vinna ett lopp utan att ha ont.
Hur ser du på den här säsongen?
– Jag känner ingen stress. I bästa fall kan det bli ett maratonlopp någonstans i Europa under hösten. Annars fortsätter jag träna och springer några millopp i Sverige under sommaren.
Springlfa.se önskar förstås Lasse Johansson stort lycka till i sin andra löparkarriär och tycker att det är superkul att han är tillbaka.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här