Linköping Halvmarathon siktar på ny pangsuccé

0
100

Linköping Halvmarathon är tillbaka den 11 juni efter fjolårets succépremiär. Springlfa.se har fått en intervju med tävlingsledaren Andreas Weckfors.

DSC_6228
Kompismålgång i premiären av Linköping Halvmarathon 2015. Arkivbild: Mikael Grip

Premiäråret 2015 blev en riktig succé med ett fulltecknat lopp 1 200 deltagare grattis!
– Tack, det var ett mycket roligt premiärlopp som vi har fått fantastisk feedback på. Som grädde på moset ger våra egna efterforskningar att Linköping Halvmarathon var det femte största rena halvmarathonloppet i Sverige under 2015 baserat på antal deltagare i mål.

Vad kul att Linköping Halvmarathon fortsätter även 2016!
– Självklart. Tanken har redan från början varit att etablera en ny årligen återkommande halvmara som både motionärer och elitlöpare ser som ett naturligt lopp i sin egen tävlingskalender.
Ni gör ett antal mindre justeringar av banan 2016, varför?
– Vi vill ta vara på möjligheten att springa genom de mest centrala delarna av Linköping och den nya banan är utformad för att uppnå detta. Bland annat kommer löparna att springa längs hela Ågatan som är Linköpings stora restauranggata samt i slutet av loppet när tröttheten kommer uppför Storgatan där löparna hejas fram av entusiastiska Linköpingsbor. Dessutom utvidgas startområdet och blir dubbelt så brett som förra året för att ta emot alla löpare.
Fjolårets segrare blev Linköpingsyskonen Anders och Cecilia Kleist. Kommer de tillbaka?
– Vi hoppas att båda är med i år igen. Men konkurrensen blir sannolikt tuffare så de kommer få kämpa ordentligt om topplaceringarna.

DSC_5905111
Cecilia Kleist vann damklassen och brorsan Anders segrade i herrklassen 2015. Arkivbild: Mikael Grip

Ni satsar även på ett nytt lopp Linköping Minimarathon?
– Ja, det ska bli riktigt roligt! Både minimaran och halvmaran på en och samma dag. Vi börjar på förmiddagen med Linköping Minimarathon för barn i åldern 6-16. Sträckorna är 2,1 km för barn till och med 12 år och för tonåringarna blir det 4,2 km. Vi vill gärna att hela familjer kommer till oss och att alla som kan få vara med och delta i festen. Vi ser framemot mycket glädje och tappra kämpar. Självklart får även alla barn och ungdomar medalj och t-shirt.
Vad ser du fram emot allra mest?
– Det är så många saker som är givande med att arrangera lopp men får jag välja en sak är det nog starten. Där koncentreras både arrangörens förväntningar och löparens nervositet till en och samma punkt under ett fåtal minuter. Under en kort stund är luften full av förväntningar, nervositet och allvar. Och PANG när starten går så frigörs all energi och glädje. För både arrangören och löparen återstår bara att lita på sin egen förmåga, förberedelser, träning och tankar lämnas kvar vid startlinjen. Efter starten återstår bara att genomföra loppet, vilket i ärlighetens namn är mycket lättare än summan av all träning och förberedelse som föregår loppet. Själva loppet är egentligen belöningen för att man tränat och förberett sig inför uppgiften.

DSC_7190
Andreas Weckfors är förväntansfull inför andra upplagan av Linköping Halvmarathon den 11 juni. Arkivbild: Mikael Grip

Varför ska man enligt dig springa Linköping Halvmarathon?
– Linköping ligger ganska mitt i Sverige sett ur befolkningssynpunkt. Det är ett bra komplement eller alternativ till de stora loppen som för många löpare kräver långa resor. Därutöver vill vi leverera ett topparrangemang för löparna som gör att de vill återkomma till Linköping för att springa. Dessutom har Linköping, som är Sveriges femte största stad, flertalet aktiviteter att erbjuda långväga besökare såväl barnfamiljer som vuxna.
Lycka till den 11 juni!
– Stort tack!

Till hemsidan för Linköping Halvmarathon:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här