Martin gjorde sitt livs lopp – vann SM-guld i Asics Stockholm Marathon

  0
  104

  Den näst snabbaste segertiden i Stockholm Marathons historia på herrsidan. En överraskande SM-vinnare i form av Martin Öhman, Hässelby SK, som betvingande självaste Mustafa Mohamed på slutet av de 42 195 meterna.

  Martin Öhman, Hässelby SK, har precis sprungit ifrån Mustafa Mohamed och är på väg in på Stockholms Stadion som svensk mästare i maratonlöpning. Foto: Deca Text&Bild

  Det gick undan från start i årets Asics Stockholm Marathon. Kenyanska farthållaren Felix Keny drog upp rekordfart från början i det närmast perfekta löparvädret med cirka 15 grader och mulen himmel.

  De första tre kilometerna gick på tider under tre minuter per kilometer. Ändå hade han hela 15 löpare med sig i rusningen. Bland annat maratonens popstjärna Yuki Kawauchi, som senare i loppet fick betala för sin hårda utgångsfart.

  Halvvägs passerade täten på 1.04.55. Då fanns fortfarande chans på banrekordet 2.10.58 som slogs förra året.

  Kenyanen Yator försökte sig på ett tokryck strax efter 31 kilometer, men det höll inte. Yator höll ändå ihop det bra och slutade på fjärdeplats med 2.13.13.

  Istället var det Abrha Milaw, som tog hand om kommandet med ett par kilometer kvar av loppet. Han sprang hela tiden och tittade på klockan, men fick nöja sig med 2.11.36 i mål. 38 sekunder från banrekordet men ändå den näst snabbaste vinnartiden i Stockholm Marathons historia. Tvåa slutade Getachew, Etiopien, med 2.12.27 och trea Samuel Kalalei, Kenya, med 2.12.36.

  Abrha Milaw, Etiopien, i mål som vinnare i Asics Stockholm Marathon 2017. Foto: Deca Text&Bild

  I striden om SM-medaljerna var Mustafa Mohamed favorit till guldet. Men han flaggade lite för att han inte skulle vara genomtränad för ett helt maratonlopp. Halvvägs hade Musse en stor ledning i SM-klassen när han passerade de första 2,1 milen på 1.09.53. I det läget var Hässelbys Martin Öhman femte bästa svensk med passertiden 1.12.30. Två minuter och 37 sekunder bakom Musse.

  Vid 25 kilometer hade avståndet minskat till två minuter och vid 30 kilometer handlade det bara om 55 sekunder. Inte mycket när benen på den som jagas börjar blir rejält tunga.

  Utanför Stockholms Stadion var Martin Öhman i rygg på Mustafa Mohamed och kutade snart om. Musse kunde inte svara utan fick se Öhman, som Spring innan loppet kategoriserade som en möjlig överraskning, fick till sitt livs maratonlopp i sin debut i Stockholm.

  Martin Öhman mot ett överraskande SM-guld i maraton. Foto: Deca Text&Bild

  I mål tog en glädjestrålande Martin Öhman emot publikens jubel och passerade mållinjen på 2.24.11. Nytt personligt rekord på de 42 195 meterna med två minuter och 22 sekunder och 24 sekunder före Mustafa Mohamed i mål.

  – Riktigt häftigt! Det hade jag inte trott på förhand. Eller, det är klart när man drömmer sig bort på träning så kanske SM-guld har dykt upp någon gång. Men min målsättning idag var i bästa fall att vinna en medalj, berättade Martin efter sitt tredje maratonlopp i karriären.

  SM-pallen med guldmedaljören Martin Öhman i mitten, flankerad av silvermedaljören Mustafa Mohamed och bronsmedaljören Anders Fransson. Foto: Deca Text&Bild

  2010 gjorde han sin första mara som motionär och i Hamburg Marathon våren 2016 sprang han på 2.26.32. Då som nu sprang Martin den andra halvan snabbare än den första.

  Efter 1.12.30 så blev det 1.11.41 på andra halvan i Stockholm. Musse hade till exempel den motsatta utvecklingen med 1.09.53 plus 1.14.42.

  – Det var en fantastisk känsla att komma in på Stadion. Nu ska jag träna vidare och hoppas förbättra mina tider nästa säsong, sa Martin Öhman som är född 1981.

  SM-bronset, gick precis som förra året, till Anders Fransson, Rånäs 4 H, med tiden 2.25.08. Den svenska medaljtrion slutade 11:a, 12:a och 13:e totalt.

  Yuki Kawauchi slutade på sjätteplats med 2.14.04.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här