Mentalt – helt under isen…

0
97

Killen som älskar att tävla och prestera har glidit ner under isen?

Det har varit en tuff vinter med mycket jobb, kryddat med tuffa utmaningar i tävlingsskorna:

Vecka 10 – 3 starter på VSM, jakt på skånskt rekord och bra tider, blev två guld och ett silver
Vecka 12 – slog det skånska rekordet på 1500m inne
Vecka 13 – slog det skånska rekordet på halvmarathon
Vecka 15 – slog det svenska rekordet på 10km landsväg

Sex starter med höga mål, urladdningar som sliter både fysiskt och mentalt.

Vad händer sedan? Man har nått sina mål, man har kämpat, presterat bra, blir man nöjd? Eller kör man på mot nya mål?

Jag kände mig tom, mätt och disträ. Nästan som en depression, gick inte att sätta fingret på känslan, men det saknades något. Mycket händer sidan om löpningen som påverkar men jag tror att många vet vad jag försöker beskriva, en tomhet, ett hål.

Hur går man vidare? Hur kommer man tillbaka?

Jag bestämde mig för att bryta mönstret – har 4 veckor helt utan tävlingar – det är en lång period för mig. Första nio dagarna helt utan kvalitet, bara lugna löpturer, andas, njuta och ladda batterierna.

Under dessa dagarna har det hänt en del som gett energi, nya mål, nya utmaningar har format sig i huvudet. Kan det vara så att jag kan…. vågar jag försöka…. betyder det något för mig om jag….

Tittade på mcmillanrunning.com idag, vad är 1:15:46 på halvmaran värt – kul läsning:

33:59 på 10km, precis det jag satsade på – blev 34:05
16:22 på 5 000m, jag vill slå skånskt rekord, nuvarande 16:26,8
2:39,27 på maran – inte min distans – men med rätt träning, kan jag göra sub 2:40?

Teori – men det gav mig ny energi, energi att börja tänka på tävlingar och kvalitetsträning igen.

I går kväll var jag med på ett TNT (team Nordic trail) event i Malmö. Lyssnade på helt galna Anna Eriksmo – i ena andetaget berättar hon om att hon är ganska rädd av sig, inte gärna den som tar risker. Sedan fortsätter Anna att berätta om sin träning, sina tävlingar – exempel på exempel på upplevelser som skulle få de flesta av oss att göra på oss ☺

Hur tränar du på att springa snabbt utför – sätt på dig armbågsskydd och knäskydd – utmana värsta utförslöpningarna, spring allt vad du kan – till sist lär du dig!

Hur springer du på Kullaberg när solen gått ner, lita på fötterna – blunda och spring!

Det fanns många riskfyllda moment, ingen fara när livsmottot för Anna är – försök sätt dig i en situation varje dag då du är rädd!

Anna berättade om vad skyrunning är, en ny värld för mig – det ska vara 1000 höjdmeter på max 5km, dvs minst 20% lutning. Oj säger jag bara, en dag då man kan bli rädd…

Varför hamnade nu detta i ett blogginlägg om mentalt under isen…

Dels fick jag nöjet att prata med många löpare som läste Spring och med läsare som skulle testa den, kul. Dels fick jag äran att lyssna på Anna och bli inspirerad.

Att ta sig upp igen, att känna suget igen – hur gör man?

• Bryt mönstret
• Hitta nya utmanande mål
• Kolla bilder, läs träningsdagboken från wow lopp
• Planera in en kul tränings eller tävlingsresa
• Träna med dina kompisar, prata med andra löpare
• Lyssna på en föreläsning
• Läs Spring

Har du hamnat där, hur har du hanterat det – kul med lite tips och trix till våra läsare…

Föregående artikelLundaloppet siktar på nytt deltagarrekord
Nästa artikelFrån löpare till löparnörd…
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här