”Musse” och Micke – två hemmalöpare som siktar på SM-guld

  0
  50

  De hade en rekordjämn kamp på SM 10 000 meter förra sommaren. Nu är det dags för Mikael Ekvall och Mustafa Mohamed att göra upp om SM-guldet i GöteborgsVarvet.

  Blir det lika tight mellan Mustafa Mohamed och Mikael Ekvall på lördag i GöteborgsVarvet? Arkivbild: Deca Text&Bild

  Vid friidrotts-SM i Sollentuna den 26 augusti 2016 utkämpades en rekordjämn kamp mellan Mikael Ekvall, Strömstad LK, och Mustafa ”Musse” Mohamed, Hälle IF.

  ”Musse” vann till sist SM-guldet med 29.22,09. En hundradel för Micke Ekvall på 10 000 meter.

  Nu är det dags för 21 097,5 meter i vad som det verkar varma förhållanden i GöteborgsVarvet. SM-medaljer står på spel.

  Micke har som vanligt tränat under en lång period i Australien under vintern. ”Musse” har bland annat tränat i USA tillsammans med Mo Farah.

  Deras personliga rekord på halvmaraton, lyder 62.40 som var svenskt rekord när ”Musse” sprang på den tiden 2012. Micke Ekvall förbättrade det svenska rekordet till 62.29 2014.

  Även på maratonsträckan är de jämna med 2.12.07 för Micke 2015 och 2.12.28 för ”Musse” 2012. De är så jämna att det lär vara dagsformen som avgör. Det är inte omöjligt att de kommer in på Slottsskogsvallen samtidigt och att det på nytt blir en het spurtduell mellan de två.

  Nu törs vi inte helt utlova att den populära Göteborgsduon, som kommer att få ett massivt publikstöd, blir etta och tvåa i SM. Förra årets svenska mästare Abraham Adhanom, Eskilstuna FI, vill med all säkerhet vara med i guldstriden. Adhanom spände bågen förra året och var vid fem kilometer bara åtta sekunder bakom slutvinnaren Richard Mengich.

  Adhanom, Abraham när han vann SM-guldet i GöteborgsVarvet förra året, elva sekunder före Nasir Dawoud och Micke Ekvall. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, visade finfin form förra lördagen när han slutade tvåa i milloppet i Kungsholmen Runt med 29.35 och kan också vara en man för pallen.

  I herrarnas SM-klass är det 94 löpare anmälda. Fjolårets SM-tvåa Nasir Dawoud är med även i år. Dawoud spurtade ned Micke Ekvall förra året.

  Robel Fshia, Spårvägens FK, kan vara en dark horse om han är i samma goda slag som för några år sedan.

  Men att medaljerna kommer att fördelas mellan Mustafa Mohamed, Mikael Ekvall och Abraham Adhanom råder det inga tvivel om.

  Louise Wiker är VM-klar på maraton och favorit till SM-guldet på halvmaraton. Arkivbild: Deca Text&Bild

  I SM-klassen för damer är 38 löpare anmälda. Ettan Isabellah Andersson och trean Frida Lundén från 2016 är inte bland dem. Emma Björkman, som vann SM-silver förra året, är anmäld.

  Fjolårsfyran Sanna Mustonen, Hässelby SK, startar liksom Louise Wiker, även hon Hässelby SK. Louise är den i startfältet som hade bästa tiden på halvmaran under 2016 av de som är anmälda och är favorit till SM-guldet. Hanna Lindholm, Huddinge AIS, ska också vara ett namn för toppstriden liksom Elin Borglund, Sävedalens AIK, och kanske också Lena Örn, Spårvägens FK.

  En löpare som har gott framåt oerhört är Ida-Maria Nicklasson, Finspångs AIK, som mycket väl kan göra en bit under 1.20, vilket kan räcka till en placering högt upp i resultatlistan.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här